Rödgröna (s)kattehöjare

Foto:

Politik2010-07-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så vad betyder egentligen ett socialdemokratiskt skattehöjarlöfte? 1994 lovade Mona Sahlin att höja skatten med 3.7 miljarder. Det var ett klart besked från Mona Sahlin men under mandatperioden så var socialdemokraterna aningen för ambitiösa med sitt löfte och slutnotan 1998 var totalt 70 miljarder kronor i skattehöjningar. Detta framgår av rapporten "Isberg om babord" som Nima Sanandaji författat på uppdrag av Skattebetalarnas Förening. En organisation med över 100 000 medlemmar som aktivt arbetar för att sänka och synliggöra skatten.

De rödgröna består inte bara av socialdemokratiska löften. Vi får ständigt höra överbudspolitiken som kommer från vänsterpartiet och miljöpartiet. En rödgrön budget väntas bli en kapplöpning där de tre koalitionspartierna försöker överträffa varandra i att vilja mest och att skatta flest. Visst har de ett rödgrönt samarbete och därmed viljan att föra en gemensam regeringspolitik men hur länge orkar den allt mer försvagade socialdemokratin att hålla vänsterpartiet och miljöpartiet i schack? De rödgröna lovar idag en skattehöjning på 18 miljarder. Om 3,7 miljarder blev 70 miljarder under mandatperioden 1994-1998 vad innebär då 18 miljarder under mandatperioden 2010-2014? Jag vågar ännu inte räkna ut det på min miniräknare men frågorna kvarstår. Vad är 18 miljarder på den rödgröna räknedosan?
Man bör i en skattedebatt tillföra en filosofisk tankestund. Tar man från någon när man sänker skatten? Är sänkt skatt en utgift för staten eller en minskad intäkt? Om sänkt skatt innebär en utgift räknar man då en skattehöjning som en vinst?
Eller är det så, att en skattesänkning innebär att staten låter människor behålla sina pengar själva. Oavsett vad de tänker använda pengarna till. Är det inte så, att en skattehöjning innebär att man tar pengarna från någon och att målet borde vara så lite skatt som möjligt. Sverige tillhör idag tillsammans med Danmark de länderna som har högst skattetryck i världen. Är inte det höga skattetrycket ett tecken på ineffektivt användande av skattepengar snarare än välformulerade ambitioner.

Den största tryggheten är väl så viktig att komma ihåg. Egna pengar i plånboken. Med egna pengar har man handlingsfriheten och därmed makten att agera när man kommer in i en kris. Förmågan att styra båten i stormigt väder har vi alla bara vi tillåts plocka fram den. Därför är en skattesänkning och inte en skattehöjning en trygg och berikande politik. Därför att 2010 är tiden då människan tog en större plats än staten. 2010 var tiden för människans återkomst.
Vi får hoppas att arbetarrörelsen hittar tillbaka till det arv de en dag glömde. Minns den glömda texten ur "Internationalen" man inte längre sjunger:

"Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner"