Rolling Stones till Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag laddar som vanligt inför konserter med att spela deras musik flera dagar i förväg och resan till Göteborg i tisdags med båt och bil var fylld med greatest hits. En publik på drygt 57 000 personer, motsvarande hela Gotlands befolkning, bevittnade som vanligt en fantastisk konsert. Vore det inte bättre att Stones kom till Gotland istället? En Stoneskonsert är ett generationsevenemang. 60-70-åringarna är där med sina barn och barnbarn och i vissa fall till och med barnbarnsbarn.
Den musikaliska grundstommen på konserterna har varit densamma i över trettio år mixat med uppfräschningar av gamla och nyare låtar. Vad är det som gör att så många varje gång vallfärdar för att få vara med om denna upplevelse? Deras största hits behövs egentligen inte för att göra en bra show. De har så rikt musikmaterial att de skulle kunna få ihop till en bra show även om de valde annat.
Blir du nyfiken på Rolling Stones skall du lyssna på de fem magiska albumen som gjordes mellan 1968-1972. Den senaste från 2005 är också mycket bra trots att magin saknas.
Har speglat samtiden
Stones är ju inte kända för sina politiska texter utan det är mest sex, drugs and rock`n´roll. Men vid några tillfällen har de speglat samtiden på ett alldeles briljant sätt. Under den senare halvan av 60-talet var det ganska mycket samhällstillvänt kritik. "Street fighting man" speglade ungdomskravallerna 1968.
På senare tid har deras kritik riktat sig mot USA och deras krigföring mot Irak. 1991 släppte de en singel "High Wire" med anledning av invasionen i Irak. Starkt kritisk mot USA och Bush den äldre och vapenindustrin.
2005 var det dags igen och då med låten "Sweet neo con" som kritiserar Bush den yngre för inblandningen i Irak. Även hemlandet England får sin släng av sleven ibland. Min mor som har följt mitt Stonesintresse sedan 1963 har läst att Tony Blair gillar Stones. Skönt med föräldrar som håller en uppdaterad.
Slite har framtidstro läser jag. Alltfler flyttar till orten och näringslivet och kulturlivet blomstrar. När vi socialdemokrater förra året vid möten påtalade för ortsborna vid i Slite och Fårösund att det ser bra ut långsiktigt möttes vi av negativa röster som bara talade om bristen på jobb och att det bara är Visby som växer.
Hoppas att tidningsartikeln i GT kan väcka nordergutarna att se verkligheten som den är.
Vinterprojekt
Ingmar Bergman avled i måndags och jag kände mig som många andra djupt berörd. Det var svårt att göra någonting annat den dagen än att följa nyhetssändningarna. Jag kan inte påstå att jag varit någon Bergmanfantast. Men jag har med tiden förstått hans storhet allt sedan jag såg "Viskningar och rop" på bio 1972 och även kommit att tycka om hans filmer. Jag kommer nu att försöka se alla hans filmer. Det blir ett bra vinterprojekt.
Jag har även förstått hans storhet ute i världen. För drygt tio år sedan fick jag vara värd under en hel dag för ett antal filmentusiaster som ville resa runt på Fårö och besöka alla hans inspelningsplatser. Förra året var vi på invigningen av Bergmanveckan och då dök Ingmar upp. Att få höra honom tala i Fårö kyrka kändes magiskt och han gjorde ett starkt intryck på mig. En stor man har gått bort.