Rör inte Agdas katt!

Livskvalitet. Foto: SCANPIX

Livskvalitet. Foto: SCANPIX

Foto: KARIN MALMHAV / SCANPIX

Politik2009-12-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur ska vi ta hand om våra äldre? Frågans vikt växer för varje år i takt med att de riktigt gamla blir både fler och ännu äldre. Hur ska befolkningen räcka till för att ta hand om alla och hur är kvaliteten på de äldreboenden som finns är stora frågor.
Men det finns sådant som är svårt att mäta. Antal anställd personal per boende, näringsvärdet i maten, mängden aktiviteter - allt det där är viktigt och har betydelse för hur de gamla mår. Men ibland är det som behövs en klapp på kinden, ett besök eller en lugn stund att sitta ner och småprata.

Många äldre som bor hemma vet vilket sällskap ett djur kan vara. En älskad hund eller katt. På sitt sätt också fåglarna och hararna utanför knuten. Då kan flytten till ett äldreboende bli svår. Inte nog med att man får lämna sitt hem, kanske måste också hunden eller katten lämnas bort.
Därför är det glädjande att vi under de senaste åren allt mer börjat inse vilken betydelse närheten till djur har. Att kunna få besök av sin katt eller hund, eller till och med få ta med den till äldreboendet kan betyda långt mer än att det finns möjlighet till allsång på torsdagar klockan tre.
Men när vi nu äntligen har insett vilket sällskap en katt som spinner i knäet kan vara - då kommer Prussiluskan och säger att Agdas katt strider mot mänskliga rättigheter.

Det är intresseorganisationen Astma- och allergiförbundet som driver kampanj för detta. "Astma- och allergiförbundet vill framhålla att utgångspunkten måste vara att äldreboenden av försiktighetsskäl ska vara djurfria", heter det i ett pressmeddelande och man undrar ju om det är katter eller svininfluensa de talar om: "Pälsdjursallergenet sprids nämligen via kläder och hår hos människor som umgås med djuren och hamnar sedan även i djurfria miljöer. Där blir halterna allergen snabbt tillräckligt höga för att allergiker ska få besvär."

Organisationen menar att förekomsten av husdjur kan göra det svårt för personal eller anhöriga på besök som har svåra allergier. Och det är ett problem, men det måste vägas mot den vinst som djurens sällskap innebär. Att enskilda vårdgivare själva beslutar att vissa boenden ska vara helt allergisäkrade är förstås en lösning. Men varför ta bort det roliga för alla, för den skull? Och förutom katterna ryker förstås också eventuella jordnötter, blommor eller parfym som kan orsaka besvär.

Detta är folkrörelse- och intresseorganisationssverige i ett nötskal. Allt ska göras ofarligt och tillgängligt för alla. Men summan av de olika intressena leder till ett samhälle som är dyrt, krångligt och rätt så tråkigt.

Så här i adventstider finns säkert också de som ser en fara i att åttioåriga Agda bjuds på glögg till eftermiddagsfikat. Eller snaps till julmaten, ve och fasa!
Men det alla dessa organisationer inte tycks inse är att ett gott liv inte är detsamma som vitaminrik mat och handikappanpassade byggnormer, utan att faktiskt få vara människa även de sista åren. Låt Agda få behålla sitt husdjur.