Rörigt om gasrören i Slite

Lönande rör. En ny laddning gasrör i Slite kan ge Gotland mycket pengar till välfärden.

Lönande rör. En ny laddning gasrör i Slite kan ge Gotland mycket pengar till välfärden.

Foto: Petra Jonsson

Politik2016-01-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu är högerns företrädare på Gotland ute och larmar om att Region Gotland ska bedriva utrikespolitik och inte kommunalpolitik när Nordstream vill hyra Slite hamn för nya gasrör. Både Mats Linder och igår hans företrädare Rolf K Nilsson i GA, vill att Region Gotland ska bedriva utrikespolitik och säga nej till att hyra ut Slite hamn.

Om det efter beslut på högre nivå blir tillåtet för Nordstream att lägga ut fler gasrör i Östersjön, så tycker jag det är självklart att Region Gotlands politiker ska låta gasbolaget hyra delar av Slite hamn för så där 50 miljoner kronor.

En välkommen förstärkning i kommunkassan precis som förra gången 2008, då gasbolaget rustade upp kajen i Slite hamn för cirka 80 miljoner kronor.

En första princip i denna fråga är att vi måste skilja på kommunpolitik, kommunens befogenheter och mandat och på regeringen och riksdagen och EU. Kommuner ska inte bedriva utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Det är regeringens och riksdagens uppgift.

Däremot ska kommunen se till kommunmedborgarnas bästa och i detta fall handlar det om något som inte skadar Region Gotland eller Slite, utan tvärtom stärker det kommunkassan med cirka 50 miljoner kronor. Sannolikt ger det en hel del jobb i Slite under några år.

Det vore direkt oansvarigt av öns kommunpolitiker att säga nej till ett sådant bidrag till kommunkassan och öns arbetsmarknad.

Förra gången det var aktuellt med gasrör i Slite tycker jag kommunens politiker hanterade frågan exemplariskt. Först sa man ja till att hyra ut kajen och sedan när remissen från regeringen om tillstånd för NordStream kom, sa man nej. Trots kommunens nej till gasledning i Östersjön sa den borgerliga regeringen med miljöminister Andreas Carlgren (C) och utrikesminister Carl Bildt (M) ja till gasbolagets vilja att lägga ner gasledningen till Tyskland.

Den borgerliga regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ansåg att de inte kunde säga nej på grund av internationell rätt och säkert tryckte Tyskland och några EU-länder på, så de skulle få köpa rysk gas från gasledningen i Östersjön.

Jag vet inte om den borgerliga regeringen hade några juridiska möjligheter att säga nej och uppenbarligen fanns inte någon politisk vilja att gå emot de starka intressena i Tyskland, EU och Ryssland att lägga ut gasledningen.

Jag utgår ifrån att det ryska gasbolaget behöver tillstånd från Sveriges regering även idag. Om de då har juridiska möjligheter att säga nej, vet jag inte. Och kan de verkligen av försvars- och säkerhetspolitiska skäl säga nej till denna energiinvestering, som gynnar EU-länderna. Samtidigt som det utsätter dem för riskerna för hot och påtryckningar från Ryssland .

Det borde vara självklart att Gotlands praktiskt inriktade kommunpolitiker säger ja till att hyra ut delar av Slite hamn till det ryska gasbolaget. Om vederbörliga tillstånd ges av Sveriges regering, EU och andra. Att Region Gotland på egen hand skulle bedriva utrikes- och säkerhetspolitik är dumheter.

Regionens politiker ska se till medborgarnas bästa och då är 50 miljoner kronor i tillskott till öns välfärd och ett antal jobb i Slite viktiga att bevaka. Så får regeringen och riksdagen sköta försvars- och säkerhetspolitiken.