När man följer svensk energidebatt och samtidigt har insikt i hur utvecklingen i världen ser ut förstår man ingenting. I världen ökar det förnyelsebara elproduktionen radikalt samtidigt som de ändliga energislagen minskar. Men den svenska debatten handlar fortfarande om kärnkraftens vara eller icke vara.
Globalt sett har det installerats mångdubbelt mera ny elproduktion från vindkraft, effektmässigt sett, i världen sedan millennieskiftet än vad ny kärnkraft åstadkommit. Från 2005 har dessutom sol-elen passerat kärnkraften i utökningstakt. Tar man dessutom hänsyn till att många gamla kärnkraftverk stängs, vilket gör att totala produktionen av kärnkraftsel minskar, så blir skillnaden ännu större.
Avgörande för denna utveckling är givetvis miljöinsikten, men också krasst ekonomiska realiteter. Kärnkraften har efterhand visat sig dyrare och dyrare per KWh, bland annat beroende på ökade säkerhetskrav på grund av allt fler haverier. Samtidigt som den förnyelsebara elkraften sjunker i sin produktionskostnad efterhand som den blir mera storskalig och får större volymer. Som ett exempel så säger i dag ledande vindkraftstillverkare att produktionskostnaden för vindel kommer att kunna sjunka till cirka 40 öre per KWh till 2020 på grund av teknikutvecklingen.
Jag hoppas att det vi nu ser är den sista striden från den svenska kärnkraftslobbyn. Kärnkraften kommer inte bli något annat än en parantes i den svenska elförsörjningen, precis på det sätt som Alliansens energi- och klimatuppgörelse från 2009 slog fast!
Vår färjetrafik är och har alltid varit den helt avgörande faktorn för Gotlands utveckling. Det är lätt att förstå att snabbfärjornas intåg 2003, ihop med en gynnsam flygutveckling är det som gjort att ön klarat omställningen efter Flextronics och försvarsnedläggelse på ett fantastiskt bra sätt. Priset på överfarten via färjorna har under ganska lång tid legat på en acceptabel nivå.
Men dagens avtalskonstruktion har lett till att framförallt under sista året så har både frakt- och personpriserna skenat. För mig är det uppenbart att Gotland inte kommer att kunna leva med dagens prisnivå fram till 2017. Det kommer att krävas omförhandlingar av dagens avtal och att staten tar sitt ansvar för att ön ska få lika villkor som övriga regioner.
Centerpartiet har varit drivande i dessa frågor sedan 1970-talet och kommer att fortsätta den kampen framöver.
Jag är väldigt glad åt de planer som Gotlandsupproret har inför sommaren med Almedalsveckan som höjdpunkt. Nu gäller det att agera enigt från ön och att skapa ett opinionstryck mot staten. Stöd kommande initiativ från Gotlandsupproret gotlänningar och gotlandsvänner, era röster behövs nu!
2 juli 2012 går till historien som den kallaste dagen i Stockholm på 84 år enligt SMHI. Just den dagen skulle jag och 21 000 andra springa Stockholm maraton! 6 plusgrader, 14 m/s och regn hela tiden gjorde att de yttre förutsättningarna var lite tuffa.
Men det gick alldeles utmärkt. Jag kom i mål på 3.50 vilket var personligt rekord med 23 minuter, hur nöjd med loppet som helst!
Min grabb Christoffer kom i mål på 3.58 och även han var supernöjd eftersom det var hans första mara. Bäst av allt var givetvis att kunna segra i familjens interna kamp, rutin slog en ungdomlig kropp, det lever jag på länge!