Rysk gasledning är schweizisk
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inte svårt att förutspå vad Rysslands reaktion skulle bli om ett svenskt företag gjorde propåer som innebar ett jätteprojekt i vatten som tillhör Rysslands ekonomiska zon. Det skulle inte spela någon roll vad havsrättskonventionen säger. Det skulle bli ett blankt nej innan man ens hann börja argumentera. Om statsminister Reinfeldt dessutom förklarat att det är ett viktigt framtida uppdrag för den svenska flottan att patrullera och bevaka detta nya svenska intresse så vore det löjligt att ens försöka lämna in en ansökan. Ändå är det precis vad Putin sagt om den ryska flottan och ledningen förbi Gotland. Så varför tvekar den svenska regeringen?
Ryssland är fortfarande en stormakt, vars maktambitioner dessutom är på uppgång efter Sovjetunionens sammanbrott. Men är foglighet verkligen klok säkerhetspolitik, speciellt som det gäller ett projekt som skall minska Rysslands beroende av grannländerna när gasen går värdshus förbi?
Men det är faktiskt varken Ryssland eller Tyskland som begärt att få dra en gasledning genom Östersjön.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet i går påpekar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, att företaget bakom ledningen, Nord Stream, är registrerat i Schweiz. Och detta får betydelse för det juridiska spelet om Sverige skulle säga nej till gasledningen. Det må vara att Nord Stream till 51 procent ägs av den till stor del statliga ryska energijätten Gazprom och arbetar för ryska intressen. Nord Stream är ändå ett schweiziskt företag.
Mahmoudi skriver:
"Mot denna bakgrund anser jag att det är fel att framställa gasledningen som ett ryskt (eller ryskt - tyskt) projekt och lägga så mycket vikt vid Sveriges skyldigheter mot Ryssland och Tyskland enligt havsrättskonventionen.Utgångspunkten bör istället vara de rättsliga möjligheter som Sverige har gentemot ett utländskt företag som vill lägga ut undervattensrörledningar i svensk ekonomisk zon."
Mahmoudis slutsats är att Sverige har stora möjligheter att stoppa projektet, men att det i grunden är ett politiskt beslut om det är värt missnöjet det kan väcka i Ryssland och Tyskland.
Man kan reta sig på den som står i vägen. Men den som står i vägen kan ändå vara värd respekt, till skillnad från den som lägger sig platt. Gasledningen kan avgöra regeringen Reinfeldts utrikespolitiska anseende. Det är något för statsministern att tänka på, då han i dag besöker Gotland.