Rysk gasledning skrämmer Polen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Undras vad som då återstår i Kadakins diplomatiska ordförråd för att beskriva Polens åsikter. Där är det själva regeringen som rullat fram det grövsta artilleriet mot det projekt som sedan i höstas kallas Nord Stream.
Radoslaw Sikorski, försvarsminister till början av februari, har jämfört företaget med Hitlers och Stalins avtal om att dela på Polen och Baltikum och kallat det illojalt (av Tyskland) mot andra stater i EU.
Polens utrikesminister Anna Fotyga har sagt att gasledningsprojektet äventyrar landets energisäkerhet. Polen anser att en direktledning Ryssland-Tyskland skulle öka risken för rysk utpressning. Kremlstyrda energijätten Gazprom skulle kunna dra åt kranen i existerande ledning till Polen utan att samtidigt skada sina förbindelser med kunderna västeröver, vilket var fallet vid tvisterna med Ukraina för ett drygt år sedan och nyligen med Vitryssland.
Sedan 1991 har det vid närmare 60 tillfällen varit krångel i leveranserna vid tvister mellan Ryssland och de mindre, svagare grannarna.
Utbyggnad av ledningarna från Ryssland till energikunderna i väst har diskuterats sedan 90-talet. Polen sade nej till "Jamal-2" projektet, en ny gasledning från norra Sibirien. Allmänt ansågs då en dragning genom Östersjön bli alltför dyr. Men kostnaderna har räknats om och sedan 2004 har de dubbla rören från ryska kusten innerst i Finska viken till Greifswald i tyska Pommern varit vad Polen och alla andra Östersjöstater haft att förhålla sig till.
Efter att ha lämnat ryska vatten löper ledningen i Finlands ekonomiska zon, 370 kilometer, sedan i Sveriges, 480 kilometer, i Danmarks, 150 och så in i tyska vatten. Baltikum och Polen berörs inte alls.
President Vladimir Putin har sagt att ju färre transitländer, desto billigare energi för kunden. Det är affärsmässigt sunt att resonera så. Det blir inga transitavgifter. Dragningen minimerar antalet länder med vilka projektets ägare behöver diskutera tillämpningen av havsrättskonventionen.
"Rysk gas är utmärkt. Det är den ryska politiken det är fel på", säger Pawel Zalewski på besök i Stockholm. Han är ordförande i den polska sejmens, riksdagens, utrikesutskott, och medlem av det största regeringspartiet Lag och Rättvisa.
Energi betraktas överallt som en så kallad strategisk vara. Och Kreml gör det med en speciell knorr. 2003 bestämdes att energipolitiken skulle ha som fundamentalt syfte att gagna den nationella säkerheten genom att öka Rysslands inflytande utomlands.
Polen vill inte veta av något ökat ryskt inflytande, eftersom det av historiska skäl förknippas med något helt annat än borsjtj, blinier och balalajkor.
Ryska energijätten Gazprom svarar i dag för 40 procent av Polens konsumtion av gas. Polen tycker att det räcker. Det borde räcka även för EU, som enligt Polen hellre skulle söka nya energileverantörer.
EU-kommissionen har klassat Nord Stream som ett projekt av allmäneuropeiskt intresse. Tyskland har försökt stilla polska farhågor och Ryssland har försökt övertala regeringen i Warszawa att gå med i projektet, nu när man sannolikt inte kan stoppa det. Putin har sagt att han inte har något emot en avstickare från Nord Stream till Polen.
Men Polen håller fast vid att Nord Stream är fel. Uppenbarligen därför att man tycker att dagens Ryssland är ännu mera fel.