Ryska röster: Stanna i Afghanistan!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det skulle bli följden om världssamfundet drog tillbaka sitt militära stöd till landets regering, hävdade Björklund.
Vänsterpartiet vill att Sverige snarast tar hem sina soldater i den internationella ISAF-styrkan.
I sitt säkerhetspolitiska tal vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen nyligen sa Mona Sahlin att de internationella styrkorna inte kan dras tillbaka förrän afghanska myndigheter kan ansvara för befolkningens säkerhet, enligt FN:s uppdrag.
Med tanke på hur länge de utländska soldaterna redan funnits i landet utan att detta mål uppnåtts skulle detta kunna tolkas så att Mona Sahlin är öppen för ett engagemang utan tidsgräns, alltså på tvärs mot partnern Vänsterpartiet.
Men kanske är klyftan i praktiken inte så djup. Även Lars Ohly medger ju att det tar tid att avveckla i Afghanistan. Och en tidsgräns har Sverige bjudits på av USA, den aktör som till sist lär avgöra hur länge svenska (och andra utländska) soldater står stridsberedda där. Samtidigt som Barack Obama beordrade en förstärkning av USA:s kontingent i Afghanistan meddelade han ju att det blir en utvärdering 2011. Och, ser man på, det är precis vad Sahlin önskar. En översyn av vårt samlade engagemang klar hösten 2011 ska bli underlag för beslut om att låta soldaterna stanna eller resa hem.
Sverige är förstås bara en detalj. Det avgörande är diskussionen i USA, och i Nato.
Råd kommer från något oväntat håll. Rysslands ambassadör vid Nato-högkvarteret i Bryssel, Dmitrij Rogozin, och Boris Gromov, befälhavare i Afghanistan på 1980-talet, den siste sovjetiske soldat som 15 februari 1989 lämnade landet, och nu guvernör i Moskvaregionen, manar Nato att stanna:
- Det minimum vi begär av Nato är att bygga upp en stabil politisk regim i landet och förhindra talibanisering av hela regionen, skrev de nyligen i New York Times.
Kriget i Afghanistan var en avgörande faktor bakom Sovjetunionen kollaps och herrarna skulle i och för sig inte sörja en kollaps även för Nato, som med en reträtt utan uppdraget fullgjort skulle mista sitt existensberättigande, skriver de. Men följden skulle bli destabilisering av Centralasien och en enorm ström av flyktingar och narkotika till Europa och Ryssland. Därför insisterar Gromov, sovjetisk krigshjälte, och Rogozin, nationalist med ibland obehagliga åsikter och en tunga lika vass som Vladimir Putins, på att Nato-soldaterna stannar tills lokala myndigheter har kontrollen.
Ryssland vill hjälpa till, men sänder inga soldater: "Vi har varit där förr och vi gillade det inte."
Under den sovjetiska ockupationen var de norra delarna av landet ganska fredliga, ungefär som i dag. Sovjet hade stöd av militären i landet och av en del krigsherrar. När Sovjet tågade ut 1989 var det efter förhandlingar. Kabulregimen satt kvar i ytterligare tre år, tills stödet upphörde när Sovjet upplöstes.
Vem tror att dagens regim i Kabul skulle sitta i tre år om Nato försvann? Därför råder Rogozin och Gromov Nato att lära av Sovjet. "För vi höll de islamiska fundamentalisternas stången i tio år."
I väst köper man knappast den historieskrivningen. Och frågan är förstås vad herrar Rogozin och Gromov egentligen avser.
Och man lär inte få det svenska Vänsterpartiet att lyssna. Det är ju faktiskt ett tag sedan det var osvikligt följsamt mot Moskva.