(s) borde lyssna på sina väljare

Politik2009-12-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att prata om sänkta ungdomslöner har varit som ett rött skynke för den rödgröna oppositionen.
Ibland har man kunnat tro att det var inga löner alls som man har diskuterat, när man hör reaktionerna från de rödgröna.
Kanske borde de ha lyssnat lite mer på sina väljare innan man drog fram det röda skynket.
Mer än hälften av den rödgröna alliansens väljare tycker nämligen att det är ett bra förslag.
Precis som ungdomarna själva tycker vilket framgick av en tidigare undersökning riktad till just ungdomar.
Nu är det tidningen Riksdag&Departement som frågat 1 000 personer vad de tycker om olika frågor. På frågan vad de tycker om sänkta ingångslöner för att bekämpa arbetslösheten tycker 53 procent av socialdemokraternas och miljöpartiets väljare att det är bra! Vänsterpartiets väljare är mer kritiska och drar ner (eller upp beroende på hur man ser det) resultatet. Men totalt blir det ändå mer än hälften, 52 procent, av de rödgröna väljarna som tycker att sänkta ingångslöner för unga är värt att testa.
Utgångspunkten är såklart att i Sverige är ungdomsarbetslösheten en av de högsta inom EU, 24,2 procent.

Undersökningen visar också, inte lika förvånande, att det finns en stor majoritet som är emot att klyftorna mellan de som arbetar och de som är arbetslösa eller sjuka ska öka. Däremot är det nästan jämt skägg mellan de som tycker att skillnaden är rimlig som den är, som de som anser att de ska minska.
Intressant är också att notera det som är ett väl känt faktum hos alla utom socialdemokraterna, att de flesta har fått en bättre egen ekonomi de senaste tre åren. Mantrat med att det bara är de rika som fått del av skattesänkningarna föll därmed än en gång platt till marken. Det är fullt tillåtet att vara emot skattesänkningar men nu kan det räcka med att dra denna förljugna vals gång efter annan.
Bland de arbetslösa upplever lika många, 35 procent, att de fått det bättre, som de som tycker att de fått det sämre.
Undersökningen visar också att det hos alla väljargrupper finns ett större förtroende att sittande regering klarar krisen bättre än det rödgröna alternativet. Nästan dubbelt så många litar mer till alliansregeringen i denna fråga.
Det känns bra att få sakliga undersökningar som ger balans åt alla eländesbeskrivningar som sprids och odlas friskt av oppositionen. Tonläget kommer med all säkerhet att sänkas ju närmare valet vi kommer om opinionsmätningarna håller i sig.
För sitter man i regeringsställning måste man se verkligheten i vitögat. Då funkar det inte med tomma löften.