S-kvinnor ett feministparti

Politik2005-06-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att vara deltagare på en kongress är något stort. När hundratalet S-kvinnorna i helgen kom till sin kongress Eskilstuna så var det med drygt sextiotalet motioner av olika inriktningar och ett partiprogram i bagaget.
Alla så aktuella för hur vi vill att vår välfärd, vårt könssegregerade arbetsliv, samhällets ansvar för mäns våld mot kvinnor och barn och för kvinnors hälsa skall bli till det bästa.
Bland gästerna och talarna fanns bland andra partiordförande Göran Persson, partisekreterare Marita Ulvskog och Zita Gurmai ordförande i europeiska socialdemokraternas kvinnoutskott.

Könsmaktsordningen
Att S-kvinnor är ett feministiskt parti som ständigt måste finnas med i debatten och inte endast vara ett varunamn på ett dokument var genomgående argument från talarstolen liksom i motionernas formuleringar.
Alla människors lika värde lyser med sin frånvaro på alltför många nivåer i vårt samhälle, löneklyftorna ökar, det är aldrig en man som står längst ner på lönelistan. Våldet mot kvinnor ökar och sexualiseringen i media liksom språkbruket har nått taket för vad som är acceptabelt.
Skall vi tro på ett solidariskt samhälle för alla måste det erövras varje dag på alla nivåer, och driva på att det förs en politik med genusperspektiv.
För oss S-kvinnor står den strukturella könsmaktsordningen att kvinnor är underställda män tydlig och i vårt feministiska ansvarstagande finns vår vilja att förändra detta. Det ansvaret krävs med skärpa också av det socialdemokratiska partiet som hittills inte visat på några radikala förändringar utan vilar på sin trygga patriarkala grund.
Motioner som var i majoritet och som fått bifall handlade om kvinnors arbetsliv, kvinnors hälsa, kvinnofrid och barnfrid samt asyl- och flyktingfrågor. Vår egen motion från Gotland där vi kräver en väsentlig ökning i antalet timmar i ämnet Hem- och konsumentkunskap fick ett mycket positivt mottagande.

Se över asylpolitiken
I sitt svar säger förbundsstyrelsen bland annat att det är en stor vikt för den framtida hälsan bland barn och ungdomar att det blir en utökning av ämnet i grundskolan, men också i gymnasieskolan.
En lång debatt blev det om att göra föräldrapengen individuell där en långsiktig vinst för barnet blir två engagerade föräldrar i stället för en. Det ojämställda uttag som nu görs leder till att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och får sämre löneutveckling.
S-kvinnorna beslutade att det socialdemokratiska partiet bör se över asyl- och flyktingpolitiken och krävde ett rådslag om detta. Det är inte tillfredsställande att kvinnor i sjukvården behandlas enligt en manlig norm, exempelvis yttrar sig en hjärtinfarkt inte lika på kvinnor och män och forskningen om kvinnors hälsa och medicin är otillräcklig.
Det statliga stödet till kvinnojourerna skall öka, men därmed fråntas inte kommunernas ansvar. Till ett skattefritt avdrag för hushållsnära tjänster blev ett principiellt nej, många önskade dock att det skulle satsas på servicetjänster åt de som var över åttio år enligt den modell som genomfördes i Örebro för ett antal år sedan.

Hushållsrabatt bara för äldre
Från vårt Gotlandsdistrikt menar vi att med rabatterade hushållstjänster till äldre skulle gamla människor kunna få råd att köpa tjänster, som tidigare funnits inom hemtjänsten som till exempel fönsterputsning och matlagning. Ett förslag som inte helt avvisades av förbundsstyrelsen.
Med alla dessa viktiga sakfrågor som vi stötte och blötte under två intensiva dagar har vi som S-kvinnor ett stort och viktigt mål för ögonen; att föra fram en politik med tydligt könsperspektiv. Att vara feminist förpliktar, det tycker till och med vår partiledare i sitt tal.
Och då får vi förutsätta att det ansvaret gäller samtliga inom partiet.