S springer fortare än andra partier

Politik2020-07-22 05:00
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

På savannen när två obeväpnade män såg ett lejon började den ena springa. Den andra sa: - Du kan inte springa ifrån lejonet. Den som sprang svarade: - Nej, men jag kan springa fortare än dig. 

Ungefär så är det i politiken. Det är ofta som den relativa styrkan avgör förutsättningarna. Ett parti behöver inte ha egen majoritet för att få makt. Det räcker med att vara starkare än sina motståndare, ensam eller ihop med allierade. 

Ska man vara petig kan statsskick, valsystem och en del annat inverka också. 

När Socialdemokraterna förlorade valet 1976 fick partiet 42,7 procent av rösterna. När Margaret Thatcher i Storbritannien eller Richard Nixon (1968) eller Bill Clinton (1992) i USA fick samma andel röster gav det valsegrar. 

Det som i ett land i en tid kan vara ett dåligt valresultat för ett parti eller en kandidat kan i en annan tid eller annat land vara ett bra resultat. 

När S förlorade valet 1991 fick partiet 37,7 procent. När S vann valet 2014, i meningen kunde bilda regering, fick partiet lägre, 31,0 procent. Och när S kunde fortsätta regera 1998 fick partiet 36,4 procent, lägre än 1991. 

S fick i valet 2018 28,3 procent. Det var sämsta S-resultatet på 100 år. Partiet kom ändå att regera, efter långa förhandlingar. Det som var alternativet, de borgerliga, fick nämligen sitt näst sämsta valresultat på 100 år. Det sämsta var 2014. 

I SCBs mätning i maj fick S höga 33,7 procent. Det var 5,4 procentenheter mer än i valet 2018, men fyra procentenheter sämre än i förlusten 1991. 

De andra partierna hade dåliga SCB-resultat. M fick 20,1 procent. I valet 2018 hade partiet 19,8.

SD noterade 17,1 procent. I valet 2018 hade partiet 17,5. Andra partier låg också nära eller under sina valresultat. V och KD var två tiondelar respektive en tiondel av en procent över sina. De andra var under, särskilt Liberalerna.

Visserligen hade partier till höger om S nästan 58 procent i valet 2018. Men så länge Centerpartiet och Sverigedemokraterna, och M, KD och L, inte kan enas om en gemensam politik att regera på eller ha gemensam budget utgör inte partierna till höger om S ett regeringsunderlag. 

I SCBs mätning i våras ökade S i alla grupper. Exempelvis bland företagare statistiskt signifikant. S är störst bland medlemmar i LO, TCO och Saco. Bland företagare är S med 16 procent tredje största parti efter M och SD, större än C. 

S är ett parti som vinner alla slags väljare även om stödet är högst bland arbetare och LO-medlemmar. S springer fortare än andra partier. Det räcker för att regera.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.