Så blir Obama värdig fredspriset

Politik2009-12-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lennart Lindgren har gett starkt stöd till den norska fredspriskommitténs beslut att ge USA:s president Barack Obama Nobels fredspris för 2009. Det finns andra tankar om det. Svenska Freds- och skiljedomsföreningens ordförande Anna Ek skriver: "Själv tycker jag att utnämningen är skamlig och motverkar sitt syfte".
Ek påpekar, liksom många andra, att allt som Obama gör i fortsättningen kommer att sättas i relation till att han fått världens förnämsta fredspris. USA för två krig som verkligen inte handlar om att försvara sitt eget land. Om fredspriskommittén tänker sig att påverka Obama så att han snabbt avslutar sina krig, då har man nog missbedömt effekterna av fredspriset rätt mycket.

Förbud mot klusterbomber
Det har hänt förr att Norge har fått skämmas när fredspristagare lugnt fortsatt sina militära aktiviteter. Samtidigt som presidenten mottar fredspriset dödas dagligen civila i både Irak och Afghanistan av amerikansk militär. Man kan bara hoppas att Obama klarar att tackla en sådan utmärkelse.
Det finns så många andra som vore värda ett fredspris, för sånt som de uträttat. Ek nämner klustervapenkoalitionen CMC, som lyckats få igenom ett internationellt förbud mot de vidriga klusterbomberna, som sprider odetonerade projektiler som ligger kvar i marken och skadar och dödar åratal efter ett krig. Även Sverige skrev på det avtalet, efter en del krumbukter av den moderate försvarsministern.
Jag tänker på de ryska soldatmödrarna. I årtionden har de lyft fram de vidriga förhållandena för ryska värnpliktiga pojkar. Många har dött av svält, sjukdomar eller övergrepp från kamrater och befäl. Kanske är det problemet mindre nu när Ryssland inte har råd med en lika stor krigsmakt som Sovjetunionen hade. Men det finns soldatmödrar i andra länder också som för samma kamp. De vore värda att uppmärksammas.

Svensk trupp i Afghanistan
Nyhetsbrevet från Svenska freds tar upp en viktig fråga till. Anna Ek vill inte att Sverige skall avsluta den militära insatsen i Afghanistan och ta hem sina trupper, som så många förmenta fredsvänner kräver. Det är så lätt att tala om att ge bistånd för att bygga upp det civila samhället i stället för militära insatser. Ek skriver: "Fred byggs genom långsiktig utveckling av samhällsinstitutioner, demokratisk styrning, rättsväsende, skola och utbildning, hälso- och sjukvård...En förutsättning för att en sådan utveckling skall kunna ske är att människor upplever en grundläggande säkerhet. För att skapa den säkerheten behövs idag den FN-sanktionerade ISAF-styrkan på plats för att förhindra att Afghanistan kastas tillbaka i ett fullskaligt inbördeskrig".
Det är sant att alltfler civila dödas i Afghanistan. Det får talibanrörelsen att växa. Grogrunden för terrorism har blivit starkare, inte svagare, som avsikten var. Sverige skickar soldater till Afghanistan, trots att vi vet att de riskerar sina liv. Ändå är det bra att den svenska militära insatsen inte har blivit en politisk stridsfråga i Sverige. Det finns brett stöd för den både bland folket och i riksdagen.

Sätta press på USA
Men Sverige och utrikesminister Carl Bildt måste också sätta starkare press på USA att bryta våldsspiralen. Svenska freds kräver:
Direkta initiativ till fredsförhandlingar mellan USA, den afghanska regeringen och talibanrörelsen.
En FN-konferens i samarbete med den nya afghanska regeringen, där ökade utvecklingsinsatser sätts i fokus.
Får världen se såna initiativ från president Obama, då kommer han att uppfattas som en värdig fredsprismottagare.