Så enkelt kan du bidra till en bättre värld

Politik2011-08-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För 15 procent högre pris kan du se till att den som producerat varan får dubbelt så hög lön. Genom att köpa Fairtrade (Rättvisemärkt) produkter så vet man att produktionen sker på goda villkor.

LO jobbar inte bara för att löntagarna i Sverige ska få så bra villkor som möjligt, utan försöker också påverka villkoren för arbetarna i omvärlden. Tillsammans med Svenska Kyrkan står LO bakom Fairtrade-märkningen. Märkningen sätts på produkter från utvecklingsländer och idag finns en miljon människor som arbetar i Fairtrade-certifierad verksamhet i Afrika, Latinamerika och Asien.

Idag finns 1000 produkter med Fairtrade-märkningen. Bland annat kan te, kaffe, choklad, vin, frukt och müsli hittas, men det borde såklart bli betydligt fler och förutsättningarna finns. Vem vill inte ha en Fairtrade mobiltelefon? En mobiltelefon som inte orsaker stor skada för de som bryter metallerna som behövs i telefonen och där inte barn lött komponenter till svältlöner. Det är dags att utöka sortimentet, mer kapitalintensiva varor behöver komma in.


Det handlar om människoliv
Inte vid några andra tillfällen bryr vi oss om att ett visst märke (som vi tror/tycker garanterar kvalitet eller andra specifika krav) kostar några kronor extra, men gällande Fairtrade väljer många bort det med skälet att det är dyrare. Snålt, när det faktiskt handlar om andra människors liv.

Region Gotland är Fairtrade-diplomerad och ska i första hand köpa in Fairtrade-varor och sprida information till invånarna om Fairtrade. En kommun är en mäktig aktör och om alla varor som köps in är lokalt producerade eller importerade och rättvist producerade så får det effekt. Många företag kan följa efter och öka trycket ytterligare.


Bara märkta rosor
När Systembolaget nästa år ska införa en etisk uppförandekod för sitt arbete borde just goda villkor för lantarbetarna inom vinodlingen vara ett kriterium för upphandlingen. Eftersom Systembolaget har monopol på vininköpen skulle det ha stor effekt.

Idag finns det många caféer som bara serverar Fairtrade-märkt kaffe, och det fungerar. Det finns också anledning för matvarubutiker att följa efter, varför inte bara ha kaffe och rosor som är Fairtrade-märkta i butiken?

Konsumentmakten är stor och genom att välja vilka varor vi köper kan vi stödja den utveckling vi vill se och protestera mot orättvisor och dåliga arbetsförhållanden. Att välja Fairtrade när det är möjligt är ett enkelt sätt att bidra till en bättre värld.