Så firar de nyår på tibetanskt vis
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det tibetanska året följer månkalendern i 60-årscykler kring fem element och tolv djur. De tolv djuren har enligt traditionen hedrats av Buddha som, när han skulle dö, kallade till sig alla djur. Men bara tolv kom.
Sång, dans, mat och dryck
Nyåret heter Losar på tibetanska och firas i dagarna tre. Förberedelserna är omfattande och börjar långt tidigare. Husen skall städas, kläder tvättas, mat lagas, årets bad genomföras, släkt och vänner bjudas.
Losar är normalt en glad högtid med sång och dans, mat och dryck. Barnen får någon liten gåva. Vissa likheter med gammalt svenskt julfirande. Dessutom har alla tibetaner födelsedag just denna dag, vilket verkar logiskt, eftersom det då blir ett nytt år. Ingen risk att glömma högtidsdagen.
Nyårsmiddagen består av nudelsoppa, där nudelknyten görs med nio olika fyllningar. Det blir mycket skratt och glam när deltagarna upptäcker vilket innehåll de fått. Jämför med mandeln i vår julgröt. Men det finns en djup symbolik i dessa ingredienser, eftersom fyllningarna representerar ont och gott.
Därför samlas det onda och det goda i varsin skål. Under urgamla ceremonier bärs sedan skålen med det onda ut och kastas bort. Det goda lyfts fram och ger löfte om ett Gott Nytt År.
150 000 tibetaner i exil
Nyårsglädjen grumlas numera av en sorg hos det tibetanska folket. Deras andlige ledare Dalai Lama befinner sig sedan 50 år i exil i Dharamsala i Indien. Fler än 150 000 tibetaner lever i exil runt om i världen.
Ett par tusen flyr varje år under svåra umbäranden. Huvudstaden Lhasa har tappat sin särpräglade tibetanska kultur i takt med att hankineser väller in. Tibet ockuperas, koloniseras, kinesifieras, hur man nu vill uttrycka det. En tragedi framför världens ögon, men utan politisk reaktion. Det är bara enskilda människor och engagerade organisationer som vågar ta ton. I övrigt tyst.
Omkring den här tiden firas också nyår i Bhutan, delar av Nepal, Vietnam (Tet), Korea. Mongoliet och Kina. Traditionella nyår firas av iranier, kurder och tadjiker i mars, av assyrier i april och så det thailändska nyåret (Song Kran) som infaller den 13 april. Vår värld är full av traditioner som utvecklats genom århundraden och årtusenden. Det handlar om kultur och identitet.
Insyn i andra kulturer
Nog är det intressant att få insyn i andra kulturer med dess traditioner och vad som ligger bakom. Att det finns andra traditioner än de svenska och de västerländska är nyttigt att få upptäcka. Nya dimensioner läggs till och berikar.
Man kan undra varför de främlingsfientliga grupperingarna i vårt land är så rädda för kontakt med och kunskap om andra kulturer. Men det är kanske som med trollen. När ljuset och upplysningen kommer hotfullt nära, när ljuset drabbar dem, då spricker de. Den risken vill de inte ta. Därför trivs de bäst i mörker.