Saab-dramats budskap till samtiden

Politik2010-01-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- We’re winding it down - Vi avvecklar det.
Fast lägger någon upp 450 miljoner dollar, drygt 3,2 miljarder kronor, så är vi i ett annat läge, säger Ed Whitacre, chef för GM, och anställd för att göra bästa möjliga affär av Saab för ägaren - Barack Obama och övriga amerikaner äger 60 procent av GM.

Inte ens den rödgröna oppositionen har begärt att vi skulle göra på samma sätt i Sverige, förstatliga bilindustrin. På sistone har det även varit tystare från dem som lät påskina att hade bara de suttit i regeringsställning skulle Saab inte befinna sig i själatåget.

För att undvika alla missförstånd: Det är sorgligt om eller när Saab inte finns mer. Det skapar problem för tusentals, kanske tiotusentals människor med försörjningen och livsföringen.
Detta är problem redan nu.
Men det är något mycket större på gång. Besluten om fordonsindustrin fattas alltmer utomlands.

Vad de nya ägarna av Volvos personbilar vill göra om tio år må vara ovisst - men vem tror att Sverige år 2020 skulle vara överlägset något annat tänkbart land som mest konkurrenskraftig produktionsplats för bilar?
Fordonsindustrin är nationalekonomiskt viktig. Krisar den är det något mer än förlusten av textil och varv. Bilen spelar en annan roll, känslomässigt. Svenska köpare har av kända skäl övergett Saab och Volvo, men ända till för en tio-femton åren uppfattades märkena ändå som nära nog lika beständiga och motståndskraftiga som monarkin.

Ingen är bekväm med situationen. Utom möjligen Miljöpartiet, i dess ursprungliga form. Med bilindustri i kris och kärnkraftreaktorer som står still i kylan borde det riva extra skönt i gröna självplågares tagelskjortor.
Fast nog har det förekommit självplågeri, och självbedrägeri, även bland dem som borde veta bättre, alltsedan det stod klart att GM inte ville längre ville bära Saabs förluster.

Varför det är som det är och blivit som det blivit har ältats en lång tid. Bovar, men framför allt en hjälte, har utsetts: Saabs Jan-Åke Jonsson, vd sedan 2005, har gett den okuvliga optimismen ett ansikte.
Fast kanske har även han agerat enligt en roll, bestämd av högre makter, som i en grekisk tragedi. Alla vet hur det går, men stannar kvar på scenen, för att budskapet verkligen ska nå ut till publiken, som är svenska folket.

Sorgespelets budskap är att nu visa konstruktiv solidaritet med de människor som mister jobbet, samt att i höst välja ledare med en politik som innebär att vi är väl förberedda när nästa stora omställning i Sveriges näringsliv anmäler sig.