Säg nej till social housing på Gotland

Politik2014-05-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, är bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag. Man kan utan vidare slå fast att medlemsföretagen, bland dem AB GotlandsHem, är en mycket viktig grund för bostadspolitiken.

I det sammanhanget är det också glädjande att SABO har tagit hjälp av SIFO för att undersöka vad allmänheten tycker om allmännyttan. För tredje året i rad står sig resultatet, tre av fyra tillfrågade är positiva till allmännyttan.

De allmännyttiga bostadsföretagen är mycket viktiga aktörer på den svenska bostadsmarknaden, tillsammans äger och förvaltar de nästan 730 000 bostäder med en samlad lokalyta på åtta miljoner kvadratmeter. De står också i en klass för sig i Europa eftersom Sverige har valt allmännyttan som modell för att skapa hyresbostäder åt alla.

Så är det som regel inte ute i Europa. Våra kommunala bostadsföretag var en nyckel för att skapa miljonprogrammet och bygga ”bra bostäder åt alla”. De är helt enkelt en del av välfärdssamhället.

Tanken är att såväl fattig som rik kan bo i allmännyttans lägenheter. Man kan säga att allmännyttan symboliserar den fina, demokratiska, rättigheten med en bostad åt alla. Så är det inte överallt utan i nästan alla länder finns det som kallas social housing.

Social housing handlar om subventionerade bostäder för grupper som har svårt att själva skaffa sig ett hem. Det finns exempelvis i Norge där hyresgästernas intresseorganisation menar att det skapar en stor polarisering mellan starka och svaga grupper. Man får ett a-lag och ett b-lag med områden där de allra svagaste samlas.

I Norge är alla kommunala bostäder någon form socialbostäder. Folk får tak över huvudet men många områden har fått stora social problem. Får man högre lön kan man dessutom tvingas flytta. Den norska hyresgäströrelsen uppmanar Sverige att kämpa med näbbar och klor för vårt system.

Varför då skriva om ett system vi inte har och inte vill införa? Frågan är berättigad men det är faktiskt inte så att alla våra riksdagspartier är helt ense om det. Miljöpartiet stänger inte dörren och säger klart nej som de andra gör. Jan Lindholm, MP, uttalar sig så här i hyresgästernas tidning Hem & Hyra. ”Miljöpartiet utesluter inte att det kan behövas någon form av nationell stiftelse för att stötta kommunerna att klara bostadsförsörjningen för dem som står längst bort från bostadsmarknaden.”

Till skillnad mot Miljöpartiet utesluter jag social housing. Vi behöver bygga fler hyreslägenheter och det betyder att de ska vara för alla.