Säg sanningen om högerpolitiken

Politik2006-07-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Peter Wärring på GA:s ledarsida har hittat sin slagsida inför valet. Han ska slåss med arbetslöshetssiffror och hur de ska tolkas. Möjligtvis en framgångsrik metod för att få fler statistiker att rösta på moderaterna, men knappast en bra metod för att locka Tommy som monterar bilar eller Louice som vikarierar inom vården och bara väntar på ett fast jobb.
Människor röstar utifrån sin verklighet, de ser vad som händer runt om dem och gör en bedömning av hur läget kan förbättras med den ena eller det andra partiet.
Höstens val är oerhört tydligt. Det handlar om två system som utmanar varandra. Socialdemokratin står mot liberalismen.

Liberalism är konkurrens
Moderaterna mörkar sin politik och vill inte svara på frågor om vad deras politik kommer att innebära. Men det är dags berätta vad liberalismen står för och vad moderaternas politik innebär.
Liberalismen tror på konkurrensen som faktor för utveckling. De som inte klarar konkurrensen slås ut. Hela tiden är det marknaden och den osynliga handen som ska styra vilka som klarar sig. Oavsett om det är människor, produkter eller företag vi pratar om.
I ett liberalt samhälle ska människorna dessutom fixa sin egen välfärd. Det är upp till dig att se till att du får mat för dagen, har någonstans att bo och får vård när du är sjuk. Har du inte råd kan du möjligtvis tigga om nåd och någon med mer resurser kan förbarma sig över dig.
Det är dit moderaterna vill, men det säger de naturligtvis inte. Då får man inga röster.
Moderaterna lägger istället ut skimmer och pratar om annat.
Peter Wärring på GA kör samma stuk. Inte mycket handlar om vad moderaterna vill eller ska göra om de får makten.

Vill ha otrygghet
Wärring skriver att flexicuritysystemet som finns i Danmark är framgångsrikt. Det är sant. Men det är inte något som moderaterna eller något annat borgerligt parti vill införa.
Moderaterna vill införa ena delen av systemet - otryggheten. Flexicurity är en kombination av flexibility och security, anpassning och trygghet. Danskarna har minskat anställningsskyddet, men istället höjt a-kassan och satsat hårt på arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Högerpakten vill minska anställningstryggheten, framförallt är det Maud Olofsson som gestaltar denna politik. Samtidigt vill högerpakten, med moderaterna i spetsen, minska anslagen till arbetsmarknadspolitik, sänka ersättningsnivåerna i a-kassan och skärpa kraven för ersättningen.
Hur ska den här otrygghetspolitiken kunna skapa vettiga jobb?
Varför måste tryggheten bort för att det ska bli fler jobb? Använd inte Danmark och flexicurity som exempel för där är tryggheten grundläggande.

Får det att fungera
När det gäller arbetsmarknadspolitiken finns det mycket ytterligare att önska, men det är viktigt att den finns. Arbetsmarknadspolitiken är inte ett sätt att gömma människor i statistiken, sluta säga det!
Arbetsmarknadspolitiken är ett sätt att få arbetsmarknaden att fungera. Linus får omskola sig till undersköterska, Manar kan hålla självförtroendet uppe genom att träffa andra och Jennifer får praktik och prova ett nytt yrke.
Wärring, redovisa hur ditt snack om nedläggning av AMS skapar fler jobb! Väljarna vill inte höra en massa dravel om siffror hit och dit, de vill veta vad politiken innebär.
För moderaterna och Wärring är det siffror som är det viktiga. Socialdemokratin ser människorna bakom. Varenda människa som mår bra och som hittar en meningsfull sysselsättning är viktig.
Samuel, Vanessa och Disa ska kunna känna trygghet och få möjlighet att utveckla sig själva. De ska inte tvingas att konkurrera med lägre löner och sämre avtal. De ska inte riskera att få sparken på dagen och de ska inte behöva gå till arbetet när febertermometern visar 39 grader.