Sahlin snubblar på ny spelplan

Politik2009-02-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De energipolitiska överläggningarna mellan regeringen och oppositionen i torsdags ledde inte till något genombrott att tala om, och det var det väl heller ingen som trodde. Snarare blev det allmän förvåning över att det inte blev total kraschlandning utan ändå hjälpligt glada miner efteråt.

Mona Sahlins leende lär dock var det mest tillkämpade. Hon upplever förmodligen den nya situationen som bottenlöst olustig. Hur man än vänder och vrider på spelplanen har hon bara problem.
Alliansens överenskommelse, att öppna för nya reaktorer när de nuvarande läggs ned, har nämligen träffat helt rätt i folkdjupet. Undersökningar visar att många motståndare till nya kärnkraftverk ändå ställer sig positiva till den modell regeringen formulerat varför det totala stödet är märkbart stort. Och det inte bara inom det borgerliga lägret utan bland svenskarna i gemen. Sex av tio stöder regeringens förslag - eller vill till och med gå ännu längre. Och det är här det bränner för Sahlin: en majoritet av hennes egna väljare stöder de borgerligas energipolitik. LO är till exempel väldigt splittrat.
Detta är ett förödande grundskott mot den rödgröna laguppställningen trovärdighet. För Sahlin har låst upp sig så hårt mot miljöpartiet och vänsterpartiet att hon inte kan lämna dem bakom sig i en blocköverskridande överenskommelse. Men alternativet är att gå emot de egna partisympatisörerna.

Till denna bild skall läggas Sifos färska opinionsmätning som visar att förtroendet för Sahlin är hälften så stort som för Fredrik Reinfeldt. 55 procent av svenskarna känner störst förtroende för Reinfeldt medan Sahlin endast kan räkna in 27 procent.
Undersökningen görs var tredje månad. Vad kommer resultatet bli när den fulla opinionseffekten av energifrågan också kan tas med månntro? Bättre siffror för Sahlin? Det är det nog ingen som tror.

Och, framför allt, vad kommer ställningarna mellan de två blocken vara hos opinionsinstituten? Detta är ingen fråga bland andra. Kärnkraftens vara eller inte vara utgör en central del av hela klimatdebatten, till vilken ingen förhåller sig likgiltig. Den har också, med sina 30 års debatt på nacken, kommit att bli en av de riktigt stora symbolfrågorna i svensk politik, med all känsloladdning man kan önska. Och till detta kommer förstås också dess avgörande betydelse för jobben och tillväxten.
Kort sagt, det parti som inte ligger i takt med folkopinionen i kärnkraftsfrågan bäddar för dramatiska problem i kommande valrörelse. Sahlins ihärdiga arbete med att koppla samman sitt parti med vänsterpartiet och miljöpartiet kan visa sig bli ödesdigert inte bara för henne själv utan för socialdemokratin i stort.