Sahlinska självmotsägelser
Vänteläge.Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det som framstår som logiskt för en moderatledare i valtider, att prata om ytterligare skattelättnader, ter sig inte annat än opålitligt när det kommer från ett skattetroende parti som Socialdemokraterna. I synnerhet när man i samma tal kritiserar alliansens skattesänkningar.
Sahlin lovar att om den ekonomiska utvecklingen framöver är god så ska hon sänka skatten för den växande gruppen pensionärerna.
Det hon glömmer att berätta är varifrån den ekonomisk ljusning som hon räknar med den närmaste tiden kommer ifrån. Den är den nuvarande regeringens ansvarsfulla ekonomiska politik som gör att hon kan planera för framtida skattesänkningar.
Det är ingen långsökt gissning att även Sahlin har börjat inse fördelarna med delar av alliansens politik. Frågan är dock om det inte ställer till det mer än vad det hjälper hennes parti.
Under hela mandatperioden har de borgerliga haft störst framgång när det gäller arbetspolitiken, samtidigt som inget annat parti, allra minst det gamla arbetarpartiet, skulle kunna säga sig vara emot arbete. Men att de borgerliga lyckats bättre i sin kommunikation handlar om vilken slags grundsyn på tillvaron man har.
Lite förenklande skulle man kunna säga att alliansen utgår från att arbete är en skyldighet, medan oppositionen ser det som en rättighet. Om man förutsätter att det är en förpliktelse att jobba innebär det en helt annan sak än om man främst ser det som en rättighet (som helst ska vara utformad precis på det sätt man vill). När den borgerliga jobbpolitiken anklagas för att vara hård, ligger det ett korn sanning i det. Liksom det gör när oppositionens motsvarande beskylls som slapphänt.
Även om verkligheten befinner sig någonstans däremellan - att arbeta innebär både skyldigheter och rättigheter - så är frågan: vilken politisk hållning gagnar de flesta?
Sahlins utspel om pensionärskatten liksom Stockholmssocialdemokratiska flörten med stressade storstadsbor om servicetjänster i anknytning till kollektivtrafiken (ett dåligt plagiat av regeringens rut-satsning, som man annars varit flitig med att kritisera), tyder på att man gör allt man kan för att försöka locka över väljare som fortfarande är mest intresserade av alliansen.
Sammantaget speglar dessa självmotsägelser en oro för att alliansen kanske, trots allt, förvaltat de sista fyra åren på ett ganska bra sätt. Också sett genom en socialdemokrats ögon.