Säkerhet och trygghet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dagsläget gör räddningstjänsten av med cirka tre miljoner kronor mer än vad kommunfullmäktige beslutat om. Sjukvården på Gotland gör av med cirka 50 miljoner kronor mer än vad kommunfullmäktige beslutat om. Öns politiker står nu inför ett jättesvårt dilemma. Ska de höja skatten för att klara sjukvården och räddningstjänsten. Det innebär en höjd kommunalskatt på cirka 75 öre per intjänad skattekrona (de borgerligas skattesänkning i år var på 15 öre). Eller också måste pengarna skäras bort någonstans. På sjukvården, räddningstjänsten eller någon annan kommunal verksamhet.
Gotland har som kommun en fördel i och med att vi har både de kommunala uppgifterna och det som landstingen har på fastlandet. Det gör att politikerna kan minska på vägunderhållet och annat tekniskt för att föra över pengar till sjukvården. Det kan ju kännas mer smaklig att skära bort 50 miljoner kronor på kommunens hus, vägar och maskiner än att försämra sjukvården. Men sannolikt måste det också sparas inom sjukvården och räddningstjänsten.
För räddningstjänsten är det knepiga att den verksamhet som inte håller sig inom budget, ambulanshelikoptern, den går nästan inte att påverka. Därför har räddningschefen lagt sparförslag som drabbar den del som bekämpar bränder, trots att denna del håller sig inom de ekonomiska ramarna. Hela ambulansverksamheten är låst, då den går över i privat entreprenad i maj i år. Så ska det sparas på räddningstjänsten, så måste brandkåren skäras ner med cirka tre miljoner kronor. Vilket säkert kommer att leda till protester av samma kaliber som när den tredje ambulansen skulle tas bort.
För sjukvården verkar det var ännu mycket mer komplicerat. Redovisnings- och signalsystemen för att se hur mycket pengar som går åt, är synnerligen dåliga. Varje år blir det en överraskning hur mycket större underskotten blev. Sedan kostar uppenbarligen vårdgarantin och regionsjukvården mer än budget.
Sjukvården och räddningstjänsten handlar om trygghet och säkerhet för gotlänningar. Det handlar om att rädda liv. Det är en jättesvår uppgift för de folkvalda politikerna att få fram de pengar som behövs till dessa viktiga områden för gotlänningarna. Ska de politiskt förtroendevalda höja skatten, försämra räddningstjänsten och sjukvården. Eller ska de försämra någon annan kommunal välfärdsservice för barnen, de äldre, handikappade eller inom sopor och avlopp. Eller inom kultur och fritid. Eller ska ännu fler skolor läggas ner för att spara pengar till sjukvård och räddningstjänst? Vi ska vara glada över att några vill vara politiker på Gotland!