Saknas: strategi för att försvara Sverige
Foto: ULF PALM
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Nu gäller det att försöka bringa ordning i försvarets ekonomiska situation så att vi får större insatsförmåga för pengarna. Till exempel är det viktigt att göra våra internationella förmågor tillgängliga nationellt. Jag har alltid tyckt att det är ett slöseri med resurser att upplösa utlandsförbanden när de slutfört sitt uppdrag. De internationella insatserna ger omistliga erfarenheter av skarpt läge som träning och övningar här hemma aldrig kan kompensera för.
Säkerhetspolitiskt, vilket är det viktigaste hotet mot Sverige idag?
- Du säger idag, men säkerhetspolitiken tenderar att vara allt för kortsiktig. Internationella insatser för fred och säkerhet i vår omvärld är högt prioriterade och här gör vi ett bra arbete även om vi inte nått upp till våra ambitioner. Men vi kan inte utesluta att hotbilden förändras.
- Vi brukar skilja på militär förmåga och politisk ambition. När det gäller Ryssland så har de inte alls lika stark militär förmåga idag som under kalla kriget, men konflikten i Georgien visar på att den politiska ambitionen har förändrats. Att man är beredd att använda våld för att uppnå politiska mål.
Carl Bildt har jämfört Rysslands intåg i Sydossetien med det nazistiska intåget i Tjeckoslovakien, som ju var ett led i en utveckling som urartade i andra världskriget.
- Det finns likheter i det att ursäkten är densamma. Man hänvisar till skyddet av egna medborgare. Men jag tycker inte att jämförelsen träffar helt rätt. Situationen är annorlunda idag.
Ändå menar du att konflikten i Georgien aktualiserar ett svenskt Natomedlemskap.
- Sverige är ett land med nio miljoner invånare. Ryssland har över 140 miljoner invånare. Det är givetvis inte möjligt för oss att ensamma möta ett sådant hot.
- Inom Försvarsberedningen har man talat om Nordiskt samarbete men det kan inte vara ett alternativ till Nato eller EU. Norden är helt enkelt för litet.
- Sedan har vi i praktiken närmat oss ett Natomedlemskap under en längre tid. Vi har anpassat både materiell och taktik till Natostandard, våra utlandsstyrkor arbetar under Natoflagg. Jag brukar säga att vi går på mötena och betalar medlemsavgiften men utan att ha något att säga till om. Och utan att omfattas av artikel 5 som garanterar att andra Natoländer kommer till undsättning om vi skulle bli attackerade.
- När jag träffar utländska försvarspolitiker tycker de ofta att den svenska inställningen är underlig. Man upplever att Sverige är ett Natoland och förstår inte varför vi inte tar det formella steget.
Som tidigare moderat, är du besviken på partiets inställning i Natofrågan?
- Ja, det är ett problem att folkpartiet är det enda riksdagsparti som vill ha en seriös debatt i den här frågan.
- I Finland ser det annorlunda ut. Där är frågan om ett eventuellt Natomedlemskap minst lika kontroversiell som här, men där vågar man i vart fall debattera saken. Medlemskap är ett alternativ åtminstone. Så ser det inte ut i Sverige och det är beklagligt.
Med konflikten i Sydossetien i åtanke, anser du att Georgien bör ansluta sig till Nato?
- Om de vill så tycker jag att de skall göra det. Reaktionerna mot Rysslands intrång hade förmodligen varit starkare då. Samtidigt skall det sägas att Nato betytt mycket för krishanteringen.
Ser du inte samtidigt en risk i det, att en regional konflikt får globala proportioner?
- Världens länder är så sammanflätade idag, politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Sverige står inte passivt om ett grannland eller annat EU-land attackeras. Vi måste bygga säkerhet i samarbete med andra, det är Sveriges försvarspolitiska doktrin sedan länge.
Vad är din bild av den svenska försvarskapaciteten idag, jämfört med till exempel Finland?
- Finland har ju ett mycket omfattande territorialförsvar, medan det svenska insatsförsvaret snarare är kvalitativt och modernt. Så på den punkten tror jag att vi står oss i konkurrensen.
- Däremot så tog vi en strategiskt time out på 90-talet och jag känner att vi är kvar där än. Det finns faktiskt ingen färdig plan för hur Sverige skall försvaras. Där har Finland ett mycket större operativt förändringstryck.