Säljer vård med vinst

Riskkapitalbolagen gör gigantiska vinster på att sälja skattebetald äldreomsorg. Dessa vinster hamnar ofta i skatteparadis.

Riskkapitalbolagen gör gigantiska vinster på att sälja skattebetald äldreomsorg. Dessa vinster hamnar ofta i skatteparadis.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Politik2012-07-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I kampen för att riskkapitalister ska få tjäna miljoner och miljarder på skattefinansierad vård, skola och omsorg, ryckte GA:s Mats Linder i lördags ut till det privata kapitalets försvar.

Nu drog han till med en vinkel som blev lite fel. Han menade att vården behöver mer privat kapital. Han menade att de privata vårdföretagen Carema, Attendo och andra investerar kapital i de verksamheter de bedriver.

Riktigt så är det ju inte. De privata vårdbolagen får ta hand om driften för befintliga verksamheter, där skattebetalarna redan gjort alla investeringar. De privata vårdbolagen driver istället exempelvis äldreboendet Pjäsen så snålt som möjligt, så det kan generera en vinst på cirka fem miljoner kronor om året. Nu är vitsen med den årliga vinsten inte att direkt berika Attendos ägare.

Det viktiga är att hela koncernen är lönsam och ger bra avkastning på insatt kapital. Så att hela bolaget går att sälja till en ny ägare och då kasserar ägarna in den stora vinsten. Det var så Attendos grundare Gustav Douglas och Melker Schörling gjorde och blev miljardärer. Och sedan har Attendo sålts några gånger till. Varje gång har delägaren vd:n Henrik Borelius blivit rikare och rikare på att skattebetald äldreomsorg används som handelsvara mellan spekulerande riskkapitalister.

När Svenska Dagbladet förra året granskade branschen kom de fram till följande: "Hela Ambea-koncernen (Carema), där alltså även verksamhet utanför Sverige ingår, hade till exempel en avkastning på eget kapital som var 33 procent år 2009. I Attendokoncernens svenska dotterbolag Attendo Care var siffran 88 procent för 2009, enligt årsredovisningen. Det kan jämföras med 16 procent för ett industriföretag som Volvo, knappt 13 procent för Handelsbanken och 10 procent för Vattenfall, enligt de färska boksluten. Intäkterna kommer nästan uteslutande från offentliga pengar. Många bolag är riktiga snabbväxare med förvärv som affärsidé."

Riskkapitalbolagen sätter inte in mer kapital än de plockar ut, som Mats Linder påstår. De investerar minimalt i verksamheten, men gör istället gigantiska vinster på att sälja skattebetald äldreomsorg. Det måste vara bättre att dessa stora vinster går till bättre vård, skola och omsorg, än hamnar i skatteparadis.