Samma fakta - olika verklighet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Söndagens partiledardebatt i SVT gjorde mig inte klokare på vilken konkret politik vi har att ta ställning till om åtta månader.
Det enda som står klart är att den ena alliansen vill höja skatterna och den andra vill fortsätta att sänka dem.
Ok, det har vi fattat och där är det ganska lätt att ta ställning. Om man tror att det bästa sättet att stärka kommunerna är att betala ut mer pengar till fler i form av bidrag eller om man tror att kommunerna stärks genom att fler jobbar och fler därmed betalar skatt.
Det är en enkel matematik. Och kanske den enkla fråga som kommer att avgöra när det ställs på sin spets.
Men det jag är så otroligt trött på är hur man använder samma faktauppgifter för att stärka sin egen verklighetsbild som är totalt motsatt den andres. För tittarna blir det obegripligt.
Oppositionen hävdar att Sverige har körts i botten efter snart fyra år med alliansregeringen.
Regeringen hänvisar till IMF (Internationella valutafonden) som prisar Sverige som bäst i klassen på det sätt man klarat krisen.
I och för sig är det inte så svårt att bedöma trovärdigheten i de två verklighetsbeskrivningarna.
Det enda vi inte vet något om är hur Sverige hade mått med en socialdemokratisk regering vid makten under samma tid.
Att Sverige står stadigt genom kriserna (hittills) är inte något som oppositionen kommer att erkänna. Någonsin.
Däremot har oppositionen försprång när det gäller sjukskrivningsreglerna vilket är konstigt eftersom den själv presenterar förslag på nästan samma system. Denna fråga är konkret och en viktig symbolfråga för hur samhället fungerar.
Dagens system tvingar inte sjuka ut på arbetsmarknaden, ändå lyckas inte alliansen göra detta begripligt och man agerar väldigt defensivt i frågan.
Enskilda människor har hamnat mellan stolar och blivit felaktigt bemötta även innan de nya reglerna. Framför allt har många glömts bort och lämnats utan vare sig omsorg eller stöd att försöka ta sig tillbaka till arbete. Men nu lyfts varje felskött fall fram som bevis för att alla sjuka ska tvingas ut på arbetsmarknaden.
Vågar man sig på en gissning att det rödgröna laget kommer att behålla ramverket och skylla på alliansen att det inte går att byta tillbaka till det gamla systemet på grund av alliansens skattesänkningar? Oj, glömde: för dom rika.