Samma historia en annan bild
Foto: Petra Jonsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dotterns fråga förvånade mig och mitt spontana svar var att självklart kan tjejer hålla på med samma idrotter som killar kan. "Det vet du väl?" Mitt svar blev därför pedagogiskt och från ett vuxenperspektiv. Dottern har tjejkompisar som idrottar på olika sätt så det är klart att hon vet att tjejer kan idrotta.
Men när jag tänkte efter var hennes fråga inte ett dugg konstig. För vilka är det som syns sparka boll, åka skidor, slå puckar i våra medier?
Visst finns det kvinnor som utövar idrott som förmedlas av medier men dessa sändningar kommer inte ofta till en automatiskt, så som man tvångsbombas med männens idrottande, de får man söka upp. Om det inte är nån VM- eller OS-final.
Likadant är det med kvinnornas historia. Den finns där men vill man läsa den får man aktivt leta upp den.
Det har man gjort på Fornsalen.
För Utställningarna på Fornsalen är desamma, ändå är det en helt ny historia som berättas där från och med i helgen.
Gun Westholms 25 år gamla dröm har genomförts genom ett fantastiskt arbete och nu är det kvinnornas historia som står i förgrunden.
De har ju alltid funnits där. Kvinnorna.
Men kvinnors historia har inte dokumenterats eller lyfts fram. Det är väl känt att det är männens historia vi fått lära oss i skolan. Det är männens historia som visas upp i böcker och på museer. Hur många historiska böcker om krig och krigsherrar kan man skriva brukar jag själv undra när jag bläddrar förbi GT:s kultursidor när de sida upp och sida ner fortsätter att förmedla denna männens historia som om den vore värd att älta i all evinnerlighet.
Männens historia som mäts i hur många krig de startat, i Guds eller Allahs eller Nationens namn. Halleluja...
Välsignad vare istället Gun Westholm för hennes initiativ och arbete med "Kvinnfolki - en helt annan historia". Utställningen är enastående och det är så genialt att det inte är en ny utställning utan samma historia som berättats förut, men med ett kvinnoperspektiv.
Kvinnliga förebilder är viktiga. För att inse sina möjligheter behöver vi alla förebilder. Förebilderna finns men de behöver också lyftas fram.
Hela 2010 blir ett kvinnoår på Fornsalen och flera utställningar kommer att visas under året. Missa inte.