Förra veckan skrev jag om att Moderaterna på Gotland skulle finnas i Östercentrum för att samtala med människor om vad som upplevs som viktigt med politiken. Ett viktigt initiativ när politik oftast verkar handla om slagord, taktik och spin doctors
Nu är resultaten inne och det blev en formidabel succé. Inte helt oväntat är det frågor som rör skolan och barn samt sjukvården som upplevs som allra viktigast av de flesta. Välfärdens kärna kallas så av en anledning. Det är frågor som de allra flesta har en personlig relation till. Många har eller har haft barn i skolan och alla har gått i den själva även om det kan ha varit ett tag sedan.
Sjukvården är även det något som vi alla kommer i kontakt med. Somliga på grund av kontroller och undersökningar, egna skador och sjukdomar och för somliga är det släkt och vänner som råkat illa ut. Gemensamt för dessa områden är dock att så gott som samtliga har bildat sig en egen uppfattning om förtjänster och brister. De tankarna är oerhört viktiga för att kunna förbättra samhället oavsett vilket område det gäller.
Därför är det glädjande inte bara att Moderaterna för in nytt liv i politiken genom att flytta den ett steg närmare väljarna utan att så många tagit vara på möjligheten att tala med dem. Samtal som annars aldrig skulle bli av har förts och sannolikt berikat alla parter. Riktigt glädjande är att även människor som aldrig har röstat på partiet tog del i diskussionerna.
Det är så här framtidens folkrörelser måste fungera. I nära kontakt och ständig dialog med människor, inte genom att knyta organisationer till partier. Demokratin är större än så och förtjänar bättre. Väljare förtjänar politiker som lyssnar på riktigt. Där är också Moderaterna på Gotland något på spåren. Lena Celion, gruppledare, och Leif Ortman, projektledare, säger under utvärderingen att det är viktigt att inte bara lyssna på vad människor säger, aktivt lyssnande handlar minst lika mycket om att förstå vad människor vill ha sagt.
Att prata med folk är dock enbart början. Sedan gäller det att göra någonting av det. Återkoppling och resultatredovisning är ett område som är minst lika viktigt som samtalen i sig. Att visa väljare vad som gjorts, hur det går och varför är centrala frågor för att öka förtroendet både för det enskilda partiet och för politiken i stort.
Det är dock det område som av tradition och hävd har ställts på undantag av politiker runt om i landet. Därför är det särskilt positivt att se de nya Moderaterna på Gotland ta sig an det problemet. Hur det kommer att ske i praktiken återstår att se men ambitionerna är det inget fel på.
Huruvida detta arbetssätt kommer att sprida sig till de andra partierna återstår att se. Ett friare samtal mellan politiker och väljare av alla de slag skulle kunna minska den mentala polariseringen. Idéers bärkraft är inte beroende på var eller vem de kommer ifrån utan bör bedömas på egna meriter. För de goda idéerna vore det onekligen ett stort steg i rätt riktning.