Samtal och kompromiss istället för klasskamp

Politik2010-10-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericsson gör i lördagens ledare (9/10) ett ideologiskt utspel av det slag som jag i mina artiklar menar har spelat ut sin roll.
Han talar om "högerns klasskamp" och lägger sedan ut texten på ett sätt som gör att jag på något sätt skulle ha skrivit under på Moderaternas politiska program. Det är ett sätt att föra debatt som jag tycker är oärligt. Det mesta av det som Håkan Ericsson skriver håller jag i princip med om, men jag tror inte att hans recept för svensk Socialdemokrati har framtiden för sig.

Ideologisk uppluckring
Håkan Ericsson tycks blunda för den ideologiska uppluckring som ägt rum under de sista 20 åren. Partierna har närmat sig varandra, alla har i någon mening blivit liberala, även socialdemokratin.
Centerrörelsen har gett upp det mesta av sin ideologiska hållning, Moderaterna har lämnat sin ofruktsamma ökenvandring ute till höger, Folkpartiet har förändrat sin liberala profil, samarbetet i alliansen har gett oss en ny motståndare som inte går att nedkämpa med tal om "högerns klasskamp".
Samtidigt har på vänsterkanten inför det senaste valet skett motsvarande uppluckring. Miljöpartiet har i samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tonat ner sin alltför tydliga ideologiska miljöprofil och till och med Vänsterpartiet har under valkampanjen stängt av sin retoriska megafon, den som talade om den brutala klasskampen.
Allt detta för att Socialdemokratin skulle kunna ingå i ett samarbete. Att nästa steg i den här utvecklingen skulle kunna vara ett samarbete över blockgränserna tycker jag verkar rimligt, i synnerhet nu när de rasistiska Sverigedemokraterna tagit plats i riksdagen.
Det kan till och med bli nödvändigt med mer samarbete istället för konfrontation för att nå fram till kloka beslut och jag tror det gäller på många politikområden.

Kompromissens väg
Jag rekommenderade i en av mina artiklar "det goda samtalet" som grund och att jag tror att Socialdemokratin måste finna sin förnyelse i den riktningen. Det trista med Håkan Ericssons artikel är att det låter som om det är en gammaldags kommunist som talar och jag tror definitivt inte att svensk Socialdemokrati ska följa hans råd om att "hitta en ny klasskamp".
Jag tror, som jag skrev, att höger-vänsterpolitiken är för enkel, när vi ska lösa de gigantiska problem vi står inför; miljöproblemen, marknadens finansiella förlöpningar, EU-frågorna, terrorhoten och så vidare kräver helt enkelt ett nytt sätt att bedriva politik på.
Den väg som vi ska hålla oss till är demokratins, det vill säga samtalets och kompromissens väg och vi ska inte onödigtvis demonisera den politiska motståndaren. Och framför allt inte tillskriva mig åsikter som jag inte har i en iver att vara korrekt och renlärig.