Regeringen talar med kluven tunga. Å ena sidan ska det gå väldigt bra för svensk ekonomi. Men å andra sidan satsas nästan inget på att våra tåg och annan infrastruktur ska fungera. Eller görs några framtidssatsningar på barn och ungdomar. Inte heller tillförs pengar så att de sjuka får vara sjuka och leva på rimlig standard eller att de äldre tas om hand på ett mer mänskligt sätt.
Samtidigt sprätter man iväg 5,5 miljarder kronor till lägre moms på krogar och andra matställen. Observera det gäller inte för alkoholdrycker eller för "take away"-maten som redan har lägre moms. Enligt regeringen är dessa miljarder så viktiga, att de utgör en av de två centrala strategierna i den ekonomiska politiken.
Två miljoner kronor per jobb
Man har dessutom lyckats lura över Miljöpartiet på sin sida. Enligt kalkylerna verkar kostnaden per nytt jobb ligga mellan en och två miljoner kronor. En kostnad som bara överrika oljeländer brukar ha råd med. Snacka om Ebberöds bank!
Men verkligheten blir nog tyvärr ännu värre. Regeringen har låtit sina anställda med hjälp av arbetsgivarsidans lobbyister "utreda" frågan. Deras "resultat" var att sänkt moms skulle leda till att vi skulle laga mindre mat hemma och då spara tid som vi sedan skulle ge våra arbetsgivare i ökad arbetstid.
Och ett antal i dag arbetslösa svenska lågutbildade ungdomar skulle få fler jobb. Men det här är bara teoretiska konstruktioner som inte tål verkligheten. I det verkliga livet så har ju flera hundra tusen anställda olika lunchkuponger som man betalar maten med och än flera äter i matsalar på arbetsplatserna. Andra äter som representation. Många har sitt jobb i bostaden och äter där. Få kan väl däremot numera åka hem på lunchen och äta. Och en miljon skolelever får sin skolmat.
Den enda större grupp som på dagtid skulle kunna byta till köpt lunch är därför de som idag tar med sig med matboxar hemifrån och har ett matställe inom rimligt räckhåll.
I stället för att sitta på jobbet och äta skulle de enligt regeringen ställa sig i matköerna och sedan vänta på att maten blir klar och på nåt underligt sätt spara in tid som de sedan ska ge arbetsgivarna. Hur kan detta vara en lösning på arbetslösheten?
Kan inte hitta personal
Men självklart kan vi också gå ut och äta oftare på kvällar och helger i stället för att gå hem. Alla med dagis nära ett matställe har väl någon gång slunkit in och ätit köpt mat.
Men å andra sidan har väl detta aldrig gett någon tidsbesparing eller gjort att man gett sina arbetsgivare mer tid. Det är ju inte korvstånd eller hämtmat det gäller. Inte kan väl detta plötsligt dramatiskt förändras om momsen sänks några kronor?
Inte bara regeringen utan även arbetsgivarna talar dessutom med kluven tunga. Gentemot regeringen och allmänheten säger de att om momsen sänks skulle de anställa yngre outbildade arbetslösa i Sverige. Men gentemot Migrationsverket hävdar de att de redan idag inte kan hitta den personal de behöver varken bland de bortåt 400 000 arbetslösa i Sverige eller bland EU:s 25 miljoner arbetslösa.
Utan i stället måste de importera arbetskraft från Asien och Östeuropa. Utvecklingen hittills pekar mot att den här importen av arbetskraft enbart till restaurangerna enbart i år blir över 2 000. Varför skulle då branschen plötsligt vid lägre moms anstränga sig mer att använda arbetslösa från Sverige och från övriga EU?
Ökade vinster för ägarna
Nej, det mest sannolika verkar vara att momssänkningen främst leder till ökade vinster för ägarna på flera miljarder kronor. Skattesänkningen innebär ju initialt att varje företagare i branschen årligen får i genomsnitt 250 000 kronor i gåva av skattebetalarna.
Kul för ägarna förstås. Och kanske för många av dem en sorts "återbetalning" på stora hemliga bidrag till statsministerns parti.