Sänkt skatt ger sämre välfärd
Janica Sörestedt står på åttonde plats på Socialdemokraternas fullmäktigelista.
Foto: Bertil Virgin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ändå har vi idag 8,5 procent arbetslösa, och vi kommer att fortsätta ha en hög arbetslöshet i flera år till enligt experterna.
Eva Bofride på grannsidan tycker inte att det är så stor skillnad på de två regeringsalternativen. Som arbetslös under två av de borgerliga åren kan jag intyga att det är stor skillnad på att vara i utanförskap under sosseregeringar (jo jag har varit det också) och under en borgerlig.
Känslan att vara värdelös
Bara att känna vanmakten över att försäkringsdagarna tickar bort och vad som ska hända när de är slut kan göra vem som helst lamslagen och gör inte den arbetslöse mer motiverad att söka arbete.
Tvärtom förstärks känslan att vara värdelös. Sådant kan naturligtvis vara svårt för en välavlönad ledarskribent att förstå, så jag ska väl inte klandra Bofride för det. Men lite borde hon nog ändå kunna sätta sig in i situationen.
När jag var arbetslös i åtta månader under sosseregeringen kände jag aldrig samma nedtryckande krav ovanifrån. Jag fick den tid det tog för att hitta ett jobb och behövde aldrig bekymra mig för att en dag stå utanför a-kassan.
Så visst finns det skillnader i regeringsalternativen även om de kan tyckas obetydliga.
Regeringens jobbpolitik verkar mest vara att med statligt stöd sätta folk i arbete "som annars ingen annan skulle göra". Lyft-platserna är ett exempel. För en låg ersättning, ibland lägre än a-kasseersättningen, gör den arbetslöse ett fullvärdigt arbete, medan arbetsgivaren får 225 kronor om dagen av staten.
Priset för sänkt skatt
Skattesänkningarna är inte gratis. Just nu har de rikaste fått enorma skattelättnader, medan arbetslösa, sjuka och pensionärer har stått utanför och sett välfärden försämras. För någonstans måste effekten av 100 miljarder kronor i skattesänkning synas.
De rödgröna vill ha skattehöjningar för dem som tjänar mer än 40 000 kronor/månaden, medan de med lägre löner ska få behålla de skattelättnader som de redan fått.
Reinfeldt skriver i sin bok "Det sovande folket "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras." (sid. 112). Det har vi sett många exempel på när a-kassan har sänkts och sjukersättningarna ifrågasatts.
Jan Björklund (fp) har som den gamle militär han är pekat med hela armen när det gäller skolan. Ändå ser vi en skola som fungerar allt sämre. Regler är bra, men det är förebyggande åtgärder som krävs för att få lugna och harmoniska barn.
Straff ger bara effekt för stunden. Ett bestraffat barn tar igen det som hämnd på andra barn eller blir mer våldsbenäget.
Livslångt lärande
Komvux måste dessutom bli den ventil som en dålig skolgång kan hjälpa. Misslyckas du i skolan måste du få en chans till och inte bli dömd för livet.
Idag har vi ett lärande som varar livet ut. Det du lär dig i skolan är färskvara och allt fler arbetsgivare vill ha anställda med färska betyg, inte realexamen från 1970.
Så visst skiljer det mycket mellan regeringsalternativen. Då har jag ändå inte tagit med alla de fackliga dråpslag som alliansen har gett oss.