Sänkta löner fel väg

Politik2005-08-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det blir de sjuka, de arbetslösa, bilisterna och alla fackligt anslutna som får betala skattesänkningarna som moderaterna vill genomföra. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har hållit sitt sommartal och skrivit ett brev till sin borgerliga kompisar. I det målar han upp hur han vill ha den borgerliga regeringspolitiken, som de borgerliga ska gå till val på.
Reinfeldt vill att de andra borgerliga partiledarna ska ställa upp på moderatpolitiken och dikterar i sitt brev hur kompromissen ska se ut. Och det är utifrån en styrkeposition Reinfeldt kan pressa sin borgerliga kompisar. Det är ju moderaterna som har vuxit och tjänat på uppmålandet av en möjlig borgerlig regering.
De tre andra borgerliga partierna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna har inte vunnit något alls, snarare har de förlorat i väljaropinionen. Moderaterna har kanibaliserat på de andra borgerliga partiernas väljarstöd. Detta gör att centern, folkpartiet och kristdemokraterna inte har något att sätta emot, när moderaterna kräver enorma skattesänkningar och starkt försämrade ersättningsnivåer i a-kassan och sjukförsäkringen.
Moderaternas filosofi är att om de arbetslösa och sjuka får avsevärt sämre ersättningar, så tvingas de att ta arbeten, gärna till lägre lön än avtalet. Moderatpolitiken har som klart syfte att få ner lönerna i Sverige. Genom att ta bort avdragsrätten för fackavgiften och rejält höja avgiften till a-kassan kommer en vanlig arbetare att få betala drygt 300 kronor mer i månaden för sitt medlemskap i facket och a-kassan. Dessutom hoppas Reinfeldt att facken ska hålla igen på sina lönekrav för att få ned arbetslösheten inom förbundet. I de yrken där arbetslösheten är hög ska facket alltså agera för att dämpa lönerna, tycker moderatledaren.
Moderatpolitiken innebär att svenska arbetare ska tävla om jobben med att erbjuda sig jobba för lägre lön. Vi ska inte längre tävla med kvalitet och kompetens, utan med låga löner.
Den borgerliga vägen att skapa lågbetalda jobb på en arbetsmarknad, där de anställda får allt mindre inflytande och sämre rättigheter är fel väg. Det är tryggheten och att det råder ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden, som givit både hög tillväxt och låg arbetslöshet. Den borgerliga vägen är fel och orättfärdig.