Sarkozy från Paris till Warszawa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Socialisterna gjorde bättre ifrån sig än väntat. Allmänt anses orsaken vara att medlemmar av Sarkozys team, upprymda över vad de ansett vara ett starkt mandat att förändra Frankrike, hade börjat tala om att höja momsen, upp mot svensk nivå, för att få råd att sänka skatter på företagande och arbete.
Ärlighet må vara längst, men inte inför ett val. Borgerliga opinionsbildare rasade mot vad som kallades ett självmål.
Käbblande franska socialister fick något att enas kring. Följden är deras fortsatta maktkamp inte i samma mån som förväntat handlar om att slåss om ett kadaver. Det kan framöver bli sakligt intressant vad socialisterna sysslar med. Inte bara det pikanta att presidentkandidaten Segolene Royal vill ta över partiledarskapet från hittillsvarande sambon Francois Hollande, far till hennes fyra barn. Det blev valdagen 17 juni känt att paret separerar.
Sarkozy vilar inte på den något tilltufsade lagerkransen. En rivstart är aviserad. Före semestermånaden augusti skall det sjösättas reformer för arbete och inom kriminal- och invandringspolitiken.
Men Sarkozy har inte bara Frankrike som arena. Hans klara ambition har varit att återta den roll Frankrike gör anspråk på inom EU - som främst bland likar. Förre presidenten Jacques Chirac fick svårt att hävda sig i den rollen sedan fransmännen (och sedan holländarna) på försommaren 2005 röstat nej till EU:s nya grundfördrag.
18 av EU:s medlemsländer har faktiskt godkänt fördraget. Däribland Polen. Men det var innan Polen hösten 2005 fick sin nuvarande president och regering.
Visst, andra länder krånglar, men Polen blev den stora stötestenen när Sarkozy inför EU:s toppmöte i Bryssel 21-22 juni tillsammans med ett uppbåd av andra EU-ledare uppvaktade Polen för att få dess ja till ett så kallat förenklat fördrag.
Nästan alla 27 EU-länder tycker det är OK med förslaget att vid röstning i ministerrådet (regeringarnas organ) skall en majoritet föreligga om den består av minst 55 procent av medlemsstaterna och dessa har minst 65 procent av befolkningen.
Polen, med 38 miljoner invånare, har med nuvarande regler nästan lika många röster som Tyskland, med dubbelt så stor befolkning. Polen anser att den nya ordningen skulle försvaga dess suveränitet och ge Tyskland för starkt inflytande.
Att länder slåss för sina intressen är inget nytt i EU. Men den nuvarande regeringen i Polen väcker, bland kollegerna och även inom sitt land, förstämning genom att slåss på ett sätt som om man inte förstått, vill förstå, vad EU handlar om, att tro på andras goda vilja.
Sedan hösten 2005 dominerar tvillingbröderna Kaczynski polsk politik. Lech är president och Jaroslaw regeringschef. Lech vann ett val där bara 50 procent av de röstberättigade deltog. Jaroslaws parti Lag och Rättvisa blev största parti i ett parlamentsval där bara drygt 40 procent deltog.
En del polska röstskolkare torde i dag ångra sitt ointresse. Övriga EU beklagar resultatet. Inte för att Polen förut var en snäll jasägare. Men Polen fick en regim som i sitt i och för sig lovliga uppsåt att göra upp med skumrask i både nuet och det förgångna söndrat det egna folket och skapat besvikelse bland bundsförvanterna. Misstänksamhet har ersatt samförstånd.
Historiskt har Frankrike varit Polens bästa bundsförvant i väst. I praktiken har både USA och Tyskland i senare tid varit viktigare. Det skulle stärka trovärdigheten hos Nicolas Sarkozy på den internationella arenan om det visar sig att han påverkat Warszawa.