Satsa på lärarna och på skolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag måste kommentera båda Linders påståenden. Två års tidigare betyg är ingen stor fråga i Lärarförbundet. Vi skriver redan skriftliga omdömen i sexan så arbetsmässigt blir skillnaden inte så stor för lärare och elever. Det har dessutom bevisats att betyg i sig inte ökar elevernas kunskaper, men kan fungera som en kompass till de politiker som ska styra skolans resurser.
Det viktiga för Sveriges lärare är att vi får ett betygssystem som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Politikerna borde lyssna mer på lärarna och forskarna och utifrån det komma överens. Lärarförbundet har länge efterlyst blocköverskridande överenskommelser om bland annat betygen, det krävs för att ett betygssystem ska vara hållbart över tid.
Skolan behöver arbetsro och det skapas genom långsiktiga och breda överenskommelser. I det har alla partier ett stort ansvar. De tidigare betygen införs, enligt regeringens förslag, höstterminen 2012, fram till dess ska lärare ges kompetensutveckling. Regeringen vill använda pengar i det så kallade Lärarlyftet för att finansiera implementeringen. Flera av de förändringar som nu genomförs tar pengar av Lärarlyftet. Det är beklagligt om lärarlyftspengar - som behövs för kontinuerlig kompetensutveckling för alla lärare - nu gång på gång används för att finansiera olika reformer.
När det gäller fallet Finland kan man konstatera att de finska lärarna (åk 1-6) har en ingångslön på 28 201. I Sverige ligger beloppet på 27 498. Ingen stor skillnad kan det tyckas, men efter 15 år kan våra finska kolleger räkna med en löneökning på 29, 7 % medan de svenska lärarna måste nöja sig med blygsamma 16,4 procent. (Källa: OECD, Education at a Glance, 2009).
Min slutsats är uppenbar: Blocköverskridande skolreformer som inte rivs ner efter varje mandatperiod och satsa på lärarna och skolan - så löser sig resten.