Med det senaste valet ett år tillbaka och hela tre år till nästa, borde väl den politiska hösten bli relativt lugn. Men det verkar istället bli precis tvärtom.
Vi har fått fyra nya partiledare i år, en femte utses i januari 2012 och Göran Hägglunds framtid hänger på en skör tråd. Nya partiledare måste snabbt profilera sig själva och sina partier för att inte riskera hamna i medieskuggan. Det värsta som kan hända en partiledare är att i media få en förlorarstämpel.
Bekymmer för kommunerna
Den senaste snabbt uppblossande finanskrisen påverkar oss alla i Sverige. Det innebär återhållsamhet både för oss som privatpersoner och för den gemensamma sektorn. Starkt begränsat reformutrymme, högre arbetslöshet och ekonomiska bekymmer för många kommuner.
De olika opinionsundersökningar som gjorts i augusti månad visar synnerligen spretiga resultat, beroende av när i tiden intervjuerna är gjorda. Novus sammanvägda resultat visar främst två saker: en knapp ledning för Alliansen och en verklig krissituation för småpartierna.Socialdemokraterna har fått en helt ny partiledning där Håkan Juholts offensiv ingjutit en ny optimism och mod i partiet. Det känns roligt att vara socialdemokrat igen och vi har (nästan) slutat att förhålla oss till borgarnas politik.
Håkan Juholts mycket skickliga Almedalstal, ideologiskt uppbyggt, har imponerat långt in i borgerliga kretsar. Men ett ordentligt lyft i opinionen låter ännu vänta på sig.
Förlorat 85 miljarder kronor
Kanske kommer det när Socialdemokraterna presenterar partiets nya ekonomiska politik kommande månad. Alliansen och främst Moderaterna har försatt partiet i ett knepigt läge genom att vi under galgen, tvingats acceptera de genomförda fyra jobbskatteavdragen. Därmed har statskassan tappat cirka 85 miljarder kronor för angelägna reformer och investeringar.
Utgångsläget kunde alltså vara bättre. I den nuvarande ekonomiska situationen i världen hoppas jag, trots många viktiga behov, att man är återhållsam med löften och förslag till nya utgifter.
För egen del vill jag prioritera en satsning på skolan, arbetsmarknadspolitiken och sänkt skatt till pensionärerna. Därutöver skulle jag gärna se en stor energiuppgörelse, inkluderande kärnkraftens framtid, mellan Socialdemokraterna och Allianspartierna.
Där båda sidor får ge och ta för att kunna nå en stabil hållbar, långsiktig energipolitik som skulle trygga många jobb och sätta fart på omfattande investeringar runt om i landet.
Tiden är nu mogen att Socialdemokraterna accepterar Rut-avdraget, gärna modifierat för att underlätta för äldre att kunna bo kvar i sina bostäder. Rut-avdraget är ingen ödesfråga för partiet, men det är nu dags att inse att det har kommit för att stanna.
Vänsterpolitik får underkänt
Visst, det gynnar främst de med goda inkomster, men Socialdemokraterna måste en gång för alla bredda sitt program för att kunna attrahera medelinkomsttagarna, storstadsboende och de ökade tjänstemannagrupperna.
Då kan vi åter vinna val och genomföra vår politik. De flesta analyser pekade på att en vänsterpolitik får underkänt av väljarna. Eller har partiet lagt valanalyserna till handlingarna?