Sätt fart på jämställdheten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den rubriken satte författaren, debattören och feministen Eva Moberg på en internationellt uppmärksammad debattartikel den 8 mars 1994.
Hennes bärande idé är att de flesta män är bra, men att mansrollen måste förändras och att manssamhället måste brytas upp. Annars ingen jämställdhet.
FN-konferens om mansrollen
Därför krävs en målmedveten internationell rörelse för att få till stånd den jämställda och demokratiska värld som borde vara självklar. Därför behövs en FN-konferens också om mannen och mansrollen. Åtgärder har vidtagits för att nå detta mål.
Det är en nödvändig fortsättning på de fyra kvinnokonferenser som FN genomfört (Mexico 1975, Köpenhamn 1980, Nairobi 1985 och Peking 1995).
Kvinnokonferenser som mynnat ut i viktiga dokument med krav på förändring. Men alltför lite har hänt. Det mesta fortsätter i gamla banor. Strukturerna är sega. Makthavande män är hala som ålar. Säger ett, men gör något annat.
Mäns makt är fortfarande grundmurad. 90 procent av världens resurser ägs av män. Män sitter i maktposition i de flesta länder, även om det luckras upp något.
I vart fall är den parlamentariska situationen förbättrad, inte minst i norra Europa. Men i näringslivet är mäns maktposition ganska så cementerad.
Ljusningar finns på flera håll. Tyskland har fått sin första kvinnliga kansler. Frankrike är på gång. Chile har fått sin första kvinnliga president (Michelle Bachelet) liksom Afrika med Liberias Ellen Johnson Sirleaf.
Därmed finns nu elva kvinnliga statschefer i världen. Det tidigare så våldsdrabbade Liberia är särskilt intressant, där den nya regeringen också har kvinnor som finansminister och justitieminister. Med kvinnor i ledningen kan en demokrati byggas.
Utsatta och maktlösa
Sorgligt är att 70 procent av de 130 miljoner barn som inte går i skola är flickor. Av världens 960 miljoner analfabeter är 2/3 kvinnor.
Fattigdomen drabbar flickor och kvinnor särskilt hårt. Hiv/aids och tidiga äktenskap slår hårt mot flickor och unga kvinnor. Här grundläggs kvinnors utsatta och maktlösa situation.
Varje minut dör en gravid eller födande kvinna, vilket betyder 1 400 döda varje dygn. Vilken uppmärksamhet får detta? 11 septemberhändelsen i New York bleknar mot detta faktum. Nog är prioriteringarna märkliga och cyniska.
Sorgligt är det också att det är män som står bakom nästan alla världens krig och cirka 90 procent av kriminell aktivitet.
Det är trist att män och pojkar pressas in i gamla roller och mönster, som är både orättvisa och omänskliga. Det försvårar strävan mot jämställdhet och det kan i värsta fall leda till ett destruktivt beteende.
Kvinnor och män tillsammans
Det är alltid djupt omanligt att bruka våld. Det nuvarande manssamhället, som sätter sin prägel på världen idag, måste förändras.
En jämställd och demokratisk värld kan bara byggas av kvinnor och män tillsammans.
Nu är det internationell kvinnodag igen. En gång om året. I år har FN:s utvecklingsprogram (UNDP) satt upp fler kvinnliga toppolitiker som tema för den 8 mars.
Nog så viktigt. Men det känns frustrerande att stegen är så små när det jämställda målet ligger så långt bort.
Det skulle behövas 365 Kvinnodagar varje år med olika viktiga teman och krav för att nå en värld som är mänsklig, rättvis, varm och demokratisk.
Du ska inte tro det blir jämställdhet ifall inte nån sätter fart, för att travestera Astrid Lindgrens Idas visa.