Sätt stopp för statskapitalismen

Politik2009-08-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur "välfärdens kärna" kan räddas undan lågkonjunkturens härjningar har varit föremål för mycken debatt den senaste tiden.
Men det kan också finnas anledning att vända på steken och också diskutera statlig och kommunal verksamhet bortom ramen för offentlig välfärd.
Varje år säljer stat, kommun och landting varor och tjänster på marknaden för mångmiljardbelopp: konferensverksamhet, tvätterier, motorreparation... Verksamheter som utan vidare kunde överlåtas till den fria marknaden. Det är inte bra.

Frågan är principiellt viktig. Skattebetalare ska inte påtvingas rollen som riskkapitalister.
Visst går många kommersiella kommunala verksamheter med vinst, och tillför det offentliga resurser. Men det är också vanligt förekommande att kommuner pumpar in skattemedel i misslyckade affärsmodeller - pengar som kunde ha spenderats på, just det, välfärdens kärna.

Men när regeringen nu lagt sista handen vid en proposition med syftet att tygla statskapitalismen står en annan viktig aspekt i centrum: den sunda konkurrensen.
Föreställ er en variant av brädspelet "Monopol", där en av spelarna ensam och under spelets gång kan ändra reglerna. Det är en tillspetsad metafor för statlig näringsverksamhet. Det är, för att uttrycka det kort, olämpligt att staten verkar på marknader den själv reglerar. Men inte heller kommuner och landsting bedriver näringsverksamhet på samma villkor som privata aktörer. Kommuner och myndigheter går inte i konkurs, deras verksamhet garanteras av beskattningsrätten.

Detta är ett verkligt problem. Konkurrensverket behandlar regelbundet klagomål från småföretag vars verksamhet hotas av ojämlik konkurrens från det offentliga.
Näringsdepartementets förslag till nya regler, som föreslås gälla från den 1 januari nästa år, ger därför Konkurrensverket och företagare rätt att gå till tingsrätten och få till ett förbud mot offentlig näringsverksamhet, när denna kan misstänkas snedvrida konkurrensen, och inte kan försvaras utifrån allmänintresset. Kommuner och landsting ska även kunna förbjudas att bedriva sådan verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen.

Går lagförslaget igenom kommer kommuner och landting i fortsättningen förhoppningsvis tänka till en gång extra innan de uträcker sin verksamhet till den kommersiella sfären. Möjligen finns det anledning att fråga sig varför inte också engagerade samhällsmedborgare bör få möjlighet att pröva den offentliga sektorns intrång i det privata. Sunda konkurrensvillkor ligger ju främst i konsumenternas intresse. Men på det stora hela pekar propositionen tydligt i rätt riktning.

Det går trögt för nyföretagandet i Sverige. Antalet aktiva företag ökade inte mer under 2007 än genomsnittet för perioden 1994-2006, innan alliansregeringen tillträdde. Det finns flera skäl till det. Men en sak är säker. Vill man bryta trenden är garantier för schysta konkurrensvillkor en förutsättning.