Schori sommartalade på Fårö
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På den natursköna platsen, där Jan Sundströms skulpturgrupp sju hallar i kalksten inbjuder till att sitta ner, lockades drygt 70 personer lagom till att solen tittade fram efter en ovädersnatt. Schori talade även i Havdhem på lördagen men där hade han mer otur med vädret.
Internationellt engagerad
Lisa Kalström i fåröföreningen berättade att de alltid försöker få kända socialdemokrater att ställa upp som talare. Förra årets talare Jan Eliasson föreslog tre namn och valet föll på Schori som gärna kom och pratade på Fårö.
Pierre Schori talade med inlevelse om Palmes minnesplats och om det samarbete han hade med Palme under ett antal år. Även Palme var känd för sitt internationella engagemang och tillsammans var de Sveriges röst utåt. På sitt sätt var det lättare på Palmes tid, menade han. Inrikespolitiken sköttes just inrikes, medan Kalla kriget gjorde utrikespolitiken mycket svårare. Idag är det tvärtom, inrikespolitiken styrs mycket från EU medan utrikespolitiken inte längre störs av stormaktskonflikter.
Schori tyckte att de mindre lugna mötena som det här på Fårö står sig väl i konkurrensen med Almedalen som delvis har tagits över av kringarrangemang. Han var kritisk till att den allmänna värnplikten har avskaffats utan egentlig debatt med oppositionen. Historien är viktig, menade han och tog upp att Hjalmar Branting fick Nobels fredspris en gång och att framstående forskare som Einstein hade intensiv brevväxling med bland annat Freud om varför krig uppkommer. Den som styr politik, media och ekonomi kan också styra om det ska bli krig, blev svaret. Ekonomin gör att försvarsindustrin får inflytande, politikerna kan stödja dem och med hjälp av media kan krigshetsen få folket att ropa efter krig.
Historien upprepar sig
Brevväxlingen skedde efter det traumatiska Första världskriget, men är ännu idag aktuellt. Schori pekade på USA under Bush åtta år vid makten som ett aktuellt exempel, men även på regeringen Reinfeldts fyra år vid makten där vi blivit allt mer engagerade i Afghanistan under USA. Nu finns det ändå saker som går framåt. De forna G7-möten, sedermera G8 när Ryssland bjöds in, var ett forum för den vite rike mannen. Idag heter organisationen G22 och har ett klart inflytande av länder i Asien som Kina och Indien. Latinamerika, som demokratiserats med många vänsterregeringar, har också en egen organisation där inte längre USA är självskrivna kandidater.
Schori avslutade med vilka som kan vara dagens brevskrivare efter Einsteins och Freud. Finns det någon idag som funderar över grunderna i konflikthanteringar? Den frågan följde med åhörarna och även mig, medan Sophie Söderling sjöng med inlevelse om demokrati.. Finns det någon brevskrivare i dagens informationssamhälle som kan ta upp handsken efter Einstein och Freud? Jag tror inte det.