Sent har nu syndaren vaknat
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Naturligtvis inleds rapporten med statsrådens standardformulering: "Det går bra för Sverige." Och visst är många ekonomiska nyckeltal positiva, särskilt jämfört med andra EU-länder. Men det finns många svenskar som det inte går bra för. Arbetslösheten är fortfarande mycket hög, särskilt bland ungdomar, och utanför arbetsmarknaden står också ett växande antal förtidspensionerade. Dessa har sällan plats i socialdemokraternas program eller tal.
Därför skulle det behövas ett nytänkande från socialdemokraterna. Men Thomas Östros som ordförande i s-arbetsgruppen tänker inte annorlunda än Thomas Östros, näringsministern. Därför blir det tandlösa, allmänna programpunkter. Det saknas verkningsfulla förslag.
Ett av de sex avsnitten i programmet handlar om företagande. "Det ska vara enkelt att bli företagare, vara företagare och att växa som företagare", skriver Östros. Men de punkter som han sedan räknar upp gör det inte mycket enklare att vare sig bli eller vara företagare.
Snabb momsinbetalning
Visst är det bra att "stärka företagens möjligheter att få finansiering och rådgivning", även om det sällan är det största problemet för den som vill starta ett företag eller växa. Däremot sägs ingenting om de besvärliga skattereglerna för småföretag, till exempel det som kallas 3:12-reglerna. Inte heller om kraven på snabb momsinbetalning, ofta snabbare än småföretagen får in pengarna. De höga skatterna för låg- och medelinkomsttagare, vilket de allra flesta småföretagare är, berörs inte heller i programmet.
En annan punkt handlar om att "förbättra möjligheterna att växla mellan företagande och att vara anställd". Ett av problemen är att den som har ett registrerat företag, kanske som sidoverksamhet parallellt med en anställning, och blir arbetslös måste lägga ned sitt företag för att få a-kasseersättning. Det är en regel som verkligen försvårar att växla mellan att vara anställd och företagare men den vill socialdemokraterna inte ändra.
Flexibla anställningar
Tjänstesektorn behandlas i ett avsnitt av programmet. Frågan är dock om strategiprogram och branschforskningsprogram är det viktigaste för tjänstesektorns möjligheter att utvecklas. Det skulle betyda mer om socialdemokraterna vore beredda att avveckla hinder till exempel för vårdföretag att utvecklas. För många tjänsteföretag skulle också flexiblare möjligheter att anställa vara positivt. Dagens arbetsmarknadslagstiftning är i huvudsak utformad med den traditionella industrins storföretag som modell.
Däremot är det bra att Östros vill stärka Sverige som varumärke och öka satsningarna på turismen till Sverige. Här kan staten göra stor nytta som underlättar för de många småföretagen att få kunder.
Nya uppfinningar
Också förslagen om att underlätta innovationer går i rätt riktning, även om konkreta förslag saknas. Sverige ligger väl till i den internationella statistiken när det gäller hur mycket som satsas på forskning och utveckling. Däremot är Sverige sämre på att utnyttja nya uppfinningar och patent i reguljär produktion.
Programpunkten om att utländska studenter ska få det lättare att arbeta här efter examen stämmer väl överens med ett av centerpartiets förslag i rapporten om ökad invandring som presenterades i Almedalen. Tyvärr följs den inte av en förändrad socialdemokratisk syn i övrigt på värdet av att öppna för arbetskraftsinvandring.
Inte heller i övrigt kan programmet kallas nytänkande. Det mesta är gammal skåpmat från näringsdepartementet, som Östros egentligen redan borde sett till att få upp på bordet.