Sexhandeln förstör många liv

Politik2007-04-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sexhandel och trafficking handlar ofta om siffror - antal offer och stora pengar. Eller om polisens tillslag och rättegångar.
Men bakom varje siffra eller tillslag finns en enskild människa, ofta ett barn. Barn med livslust och förhoppningar som bryts ned av en brutal verklighet.
För att förstå vad sexhandel egentligen handlar om måste den enskilda människan, offret, lyftas fram så att verkligheten kryper in under huden på oss.
I den pågående och mycket uppmärksammade utställningen om trafficking på Världskulturmuseet i Göteborg görs detta liksom av Unicef och Rädda Barnen med konkreta exempel.

16-åring från Tallinn
Irina är 16 år och har livfulla, nyfikna ögon. Åtminstone hade hon det den kylslagna morgon då hon kom till Stockholm med färjan från Tallinn.
Hon skulle jobba på frisersalong, det hade dom sagt. Alla papper var klara - arbetstillstånd, pass, biljett. Och så brevet från frisersalongen som hälsade henne välkommen.
Visst var det svårt att lämna familjen i Ryssland för att ensam resa till ett främmande land. Men lönen hon blivit erbjuden skulle nog räcka till att åka hem ibland och kanske också till presenter till föräldrar och småsyskon. Detta var ju en chans hon inte fick missa.
I vilket ögonblick hon förstod vet ingen. Kanske när någon ryckte passet från henne efter ankomsten.
Kanske när nyckeln vreds om från utsidan till lägenheten i Hammarbyhöjden i Stockholm. Kanske när första knytnävsslaget träffade hennes kind. Kanske vid den första våldtäkten.

Har hon sålts vidare?
Ingen vet var hon finns idag. Kanske är hon kvar i någon lägenhet i Sverige eller så har hon sålts vidare till ett annat land. Eller så finns hon inte mer.
En hjärtskärande berättelse ur verkligheten. En ung frisk tjej med drömmar och förhoppningar.
Tar chansen att få ett jobb, få ihop extrapengar till familjen och att kunna köpa presenter till förhoppningsfulla småsyskon där hemma. Ett ungt liv som just skall ta sin början. Och så bankas det ner brutalt.
Lydia, 17 år, från Vilnius i Litauen är ett annat autentiskt fall. Hon berättade för sin mamma med sprudlande röst att hon fått jobb utomlands. Visserligen bara ett städjobb på ett hotell i Stockholm. Men ändå en biljett till ett nytt och bättre liv som den trevlige mannen uttryckte det, han som kommit med erbjudandet och ordnat biljett.
Vi färjeterminalen i frihamnen i Stockholm möttes Lydia av en man som ryckte passet ur hennes hand och så kördes hon till en lägenhet på Södermalm där två andra män väntade.
I timmar turades de om att våldta henne och sedan tvingades hon i månader sälja sin kropp till ett stort antal män varje dygn.
Utan tid att läka kroppsskador. Utan uppehåll under mensperioder. Utan ordentlig mat eller möjligheter till god personlig hygien. Utan någon att prata med. Totalt ensam och övergiven.

En sexhandelsindustri
Lydia lyckades dock fly. Kom hem till mamma och kunde berätta. Kunde få stöd och värme igen. Idag är hon tyst och rädd och gråter ofta. Men hon lever, tack ock lov.
Två fall av två miljoner, som årligen luras in i det som kallas trafficking, vår tids slavhandel.
En sexhandelsindustri där kvinnor och barn blir varor som erbjuds på en marknad. Kvinnor och barn som därmed dras ner i en obeveklig malström.
I nästa krönika ställs frågan: Finns det hopp om att få slut på sexhandeln?