Siffertrixande från oppositionen
Foto: ERIK G SVENSSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lyckligtvis är de rödgrönas mardrömsmålningar inte mer än ett kreativt siffertrixande. En seriös titt på statistiken visar att välfärden tvärtom klarat sig bra under alliansregeringen. Framförallt har lägre sjukskrivningstal inneburit en skjuts uppåt för kommunerna och skapat utrymme för fler anställda, inte färre.
Under mandatperioden har alliansen arbetat hårt för att förbättra sjukförsäkringssystemet, med fokus på snabb rehabilitering och att de sjukskrivna kvickt ska komma tillbaka i arbete. Det har varit till nytta för det privata näringslivet men också för staten. Inom kommuner och landsting har sjukfrånvaron sedan 2006 minskat med nästan 25 procent. För kommunerna har det inneburit lägre kostnader för vikarier och timanställda och för de anställda ett bättre och friskare liv. Dessutom har staten tjänat pengar genom mindre belastning på trygghetssystemen.
Sveriges kommuner och landsting beräknar att den minskade sjukfrånvaron motsvarar 17 000-18 000 heltidstjänster. Nästan lika många som de 18 000 arbeten oppositionen hävdar har försvunnit. Det är dock en mardrömssiffra som tagits fram genom att jämföra de två kvartal 2008-2009 mellan vilka skillnaden är som allra störst. Med samma metod skulle man kunna jämföra andra kvartalet 2008 med andra kvartalet 2009. Då tillkom det tvärtom 3 000 nya jobb.
Istället för att plocka ut enskilda kvartal för att stödja ens egen ståndpunkt borde partierna titta på hela årets utveckling. Då har cirka 6 000 arbeten försvunnit, betydligt färre än antalet som skapats genom lägre sjukfrånvaro. Mätt i utfört arbete skulle det innebära att vård, skola och omsorg nu har mer personal än förut. Detta är en obekväm sanning för oppositionen.
Det visar hur sänkt skatt och bättre välfärd är en möjlig och genomförbar kombination. Sahlins skattesänkarplaner står plötsligt på skam. De ökade kommunbidrag som finns i skuggbudgeten motsvarar inte ens i de rödgrönas önskevärld lika många arbeten som den minskade sjukfrånvaron har skapat.
Beräkningar gjorda av oberoende nationalekonomer visar dessutom betydligt mer marginella effekter än vad oppositionen räknar med. Den låga sjukfrånvaron har gynnat Sverige under finanskrisen och gör oss väl rustade inför en framtid där allt färre arbetande ska försörja allt fler pensionärer.
Det kan inget siffertrixande i världen ändra på.