Siffrornas herre Anders Borg
Finansministern. Ovanligt road.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På torsdagen möttes pressen av en finansminister till tänderna beväpnad med statistik om hur oppositionens förslag på skattehöjningar slår mot samhället. Budskapet var tydligt. Alliansens arbetslinje levererar jobb nu och i framtiden. Motsatsen gäller för oppositionen, deras förslag skadar dem de säger sig vilja hjälpa.
Lika torrt och tråkigt som budskapet är, lika svårt är det faktiskt att säga emot, för det är logiskt. När oppositionen vill höja skatterna på arbete kommer färre jobba, när man höjer arbetsgivaravgiften för unga och gamla (som denna regering sänkt) får färre i de grupperna jobb. Höjer man a-kassa och sjukpenning och gör systemen generösare kommer fler att fastna i dem. Så kan man fortsätta från område till område. Hjärnan är med på den kalla logiken. Alliansen gör rätt.
Problemet är att alliansen också måste förpacka budskapet attraktivare för gemene man - särskilt för de som finns bakom siffror, statistiska kurvor och tabeller. Man måste vara medveten om att budskapet är beskt och föder oro hos den som exempelvis ser sin ekonomi bli svårare att få ihop som sjuk eller arbetslös.
Då är det lätt att falla för lockelsen när tant Sahlin står och vill dela ut extra hundra- eller tusenlappar i bidrag varje månad. Innerst inne är man nog medveten om att det förmodligen inte är rätt eller ens bra för en själv. Men man vill heller inte få trycket på sig att behöva ändra livsstil, byta bostadsort eller yrke bara för att det behövs för att få jobb.
Då blir det lätt den lätta vägen ut - allmosan vinner över det i grunden bättre. Hjärnan säger en sak men hjärtat en annan.
Här ligger alliansens dilemma, man måste övervinna både den mänskliga förändringsoviljan och benägenheten att välja det som kortsiktigt gynnar mest. Kanske måste man förpacka reformerna så att helheten framgår. I skolan måste man acceptera arbetet med kunskapens bittra rot för att vinna kunskapsfrukternas sötma. På motsvarande vis behöver även vi vuxna övertygas om att strävsamhet och återhållsamhet i dag leder till sötebrödsdagar längre fram.
Nyligen sänktes pensionerna då bromsen i systemet slog till på grund av den dåliga konjunkturen. Ett sätt att visa ett värde av uppoffringarna vi gör idag är att även visa på vad de olika utvecklingarna av riktiga jobb eller höjda bidrag skulle innebära för pensionerna imorgon. Sannolikt skulle en sådan kalkyl vara kraftigt till alliansens och strävsamhetens fördel.
I väntan på sådana mer jordnära utspel får vi hålla tillgodo med finansministerns tabeller och diagram. De må vara trista, men den som ser honom i aktion smittas ändå lite av entusiasmen, siffrorna får trots allt lite liv när någon som behärskar dem föredrar.