Signalpolitik förebådar försämringar

Politik2016-03-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Signalpolitik är ordet för dagen. Man fattar inte längre beslut som är begripliga, utan man sänder ut signaler om vad det är för typ politik vi kan förvänta oss. Vi ska liksom känna på oss vad som är i görningen.

Signalpolitik är för det mesta dyster. Det rör sig uteslutande om olika varianter försämringar. Framtidens pensionärer kan exempelvis se fram emot hårda tider. Oklart varför, därom tvistar de lärde, men signalen har ändå gått fram och skapat panikångest hos många.

En mycket tydlig signal är att människor på flykt gör bäst i att hålla sig borta från Sverige. Man kan visserligen inte veta vad som händer med dem som försöker ta sig över bron men de gör bäst i att avstå från att försöka.

Förre statsministern Göran Persson vill förbjuda tiggeri och nuvarande statsminister Löfven signalerar att så kan bli fallet. Tiggarna gör bäst i att se upp, statsministern har signalerat. Ofta rör det sig om röksignaler. Besluten har en rökig karaktär som exempelvis regeringens förslag till hårdare tag i flyktingpolitiken som nu är ute på remiss. Ingen enda remissinstans är imponerad av lagförslaget, utan de kräver att röken skingras.

Den föreslagna nyordningen är inte förenligt med Europakonventionen, den går på tvärs med Barnkonventionen, Flyktingkonventionen, Europadomstolens praxis, bryter mot FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter och lagtexten är så luddig så det kan bli lite si och så med rättstillämpningen. Enligt Advokatsamfundet strider förslaget mot tanken, syftet och ändamålet med asylrätten.

Men vad gör det, även när den vanliga politiken är darrig så funkar signalsystemet. Att det stundar kärvare tider för den som vill till Sverige har nått mottagarna och det har fått effekt långt innan själva beslutet fattats.

En annan signal som fått fäste är att det är omöjligt att bygga bostäder därför att hyrorna är för låga, en åsikt som dock inte delas av dem som tvingas betala hyran. Man behöver inte ägna sig åt någon avancerad signalspaning för att se att denna åsikt trummats ut av de privata fastighetsägarna påhejade av en del politiska partier i alla tider vi byggt bostäder.

Men så visar det sig att det är en strålande affär i alla fall om man får tro den förre moderata talmannen Per Westerberg,

som i stora annonser uppmanar oss att ”Investera i fastigheter och erhåll 4 procent i årlig direktavkastning och en beräknad värdeökning på ytterligare 5 procent. 22 av de senaste 30 åren har varit positivt för fastighetsinvesteringar medan börsen bara har 17 år med positivt resultat”.

Vad tänker du om det, som alla journalister säger nuförtiden. Jo, jag tänker att signalpolitik kan få förödande konsekvenser