Simkunnighet en nog så viktig uppgift i skolan

Politik2007-07-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Simkunnigheten bland svenskarna är oroväckande låg. Detta till och med på en plats som Gotland, som förutom sina många insjöar också har cirka 70 mil kuststräcka mot havet. Här kan det alltså tyckas mer naturligt än i en inlandskommun med få sjöar och vattendrag att se till att alla människor är simkunniga.
Människor rör dock på sig. Olyckan är lätt framme oavsett var man är, och då är viktigt att ha självskydd ifall det händer något. Exempelvis vid ett sommardopp i havet eller en insjö. Eller om båten skulle kantra vid en fisketur. Eller om man "bara" trillar i utan att bottna.
Självinsikten ger mer att önska. Vi människor måste ständigt påminnas om mycket som egentligen är helt naturligt. Därför skall man inte förvånas över att det inom kort kommer ett förslag om att skärpa kraven på simundervisning i skolan. Allt tyder på att det blir nästa Björklundutspel.
Under sin hittills korta tid som skolminister har Jan Björklund (fp) hunnit presentera fler reformer än många andra skolministrar under en hel mandatperiod. Förslagen har blivit mer eller mindre kritiserade. Förslaget om skärpta krav på simundervisningen har dock tagits emot enbart positivt, vad jag kan se. Dessutom har det starkt stöd från Svenska livräddningssällskapet.
Sett ur snäv gotländsk synvinkel kan någon hävda att vi som ligger bäst till i länsstatistiken de senaste tio åren med "bara" 1,8 drunknad per år, utslaget på medeltal, inte har någon större nytta av de högre kraven på simkunnighet. Resurserna bör sättas in främst i Stockholm (16,1 i medeltal) och andra län med hög drunkningsfrekvens. Det resonemanget håller inte. Även om statistiken på Gotland talar till vår fördel just nu är alla tal över noll oacceptabla.
En avgörande uppgift för helheten är också att drunkning är den vanligaste dödsorsaken efter trafikolyckor och självförvållade dödsfall bland barn och ungdomar. Det är alltså inget ovidkommande samhällsproblem vi pratar om i samband med kraven på ökad simkunnighet.