LEDARE
På 70-talet cirkulerade ofta en bild i medierna när landsbygdsfrågor diskuterades. Motivet var hämtat från en by i Norrbotten och föreställde en skylt vid vägen med texten ”Siste man släcker”. Med tuschpenna hade någon lagt till ”och låser kyrkan”. Det är snart 40 år sedan, men efter senaste rapporten från Framtidskommissionen med prognoser för Sveriges befolkningsutvecklingen känns den gamla skylten och dess budskap plötsligt väldigt aktuell. Ständigt ökad inflyttning till storstadsområdena på bekostnad av övriga landet och framförallt landsbygden.
SVT:s Västerbottensnytt har genom att kartlägga framtiden för Ångermanälvens dalgång på ett pedagogiskt sätt satt fokus på problemet. 1952 bodde 128 000 personer i kommunerna längs älven och idag 65 000. Håller trenden i sig är det helt folktomt i älvdalen år 2079.
Det var som sagt en pedagogisk prognos och jag gjorde därför samma uträkning för min egen socken på östra Gotland. Enligt senaste statistiken var minskningen 9 personer under 2012 och här bor nu 302 personer. Om trenden håller i sig är socknen helt folktom redan år 2046. Skrämmande tanke, trots att det bara är ett teoretiskt scenario. Men det borde ändå vara en väckarklocka för reflektioner och tankar kring landsbygdens framtid.
Nu finns det många som anser att framtiden ändå ser ljus ut för landsbygden och att utflyttningen från storstadsområdena kommer att öka, även om det ännu bara kan ses som en rännil i förhållande till inflyttningsvågen. Detta är en teori som jag själv tror mycket på, men det gäller att det finns kvar en någorlunda fungerande landsbygd att flytta till. För vem vill flytta till en bygd där alla servicefunktioner är nedläggningshotade? Därför måste våra politiker sluta se landbygdsbefolkningen som ett kostsamt B-lag. Nu krävs det handling och inte bara visioner för att vara med på banan när rännilarna från storstäderna växer till strida bäckar och floder.