Det är mängder av folk på Öster, gotlänningar, fastlänningar och utlänningar. Trevligt förstås, bra för näringslivet, roligare på uteställena och en viktig del av varför Gotland är Gotland. Myllrande liv och rörelse i några veckor. Inte minst i trafiken.
Därför skulle jag vilja ge några trafiktips!
1. Blinka innan du börjar svänga. Att blinka när man börjat svänga med bilen eller strax efter kallar jag Gotlands-blinkning. I Gotländska bilar hade man i princip kunnat koppla blinkersen till ratten, så sent som ni blinkar. Detta blir bättre när ön är full av fastlandsbilister, men det tycks smitta av sig. I rondeller är det blinkningarnas vilda västern.
2. Se dig för och gå inte rakt ut i vägen. Gångtrafikanter, joggare och skejtare går ofta rakt ut i vägar och cykelbanor utan att se sig för. På andra sidan Kung Magnus väg; gatan som många fotgängare korsar när de går till eller från Österport, sitter en jätteskylt som visar att HÄR börjar gågatan. Själva vägen är alltså inte en gågata och har inte heller ett övergångsställe. Ändå går människor rakt ut! Häromdagen korsade en kvinna med barnvagn vägen. Hon verkade inte värna varken sitt eget eller sin bebis liv. När en bil kom nära stannade hon och skrek: ”det här är faktiskt en barnvagn!”. Jahadu, så därför gäller inte trafikreglerna eller? Tycker synd om bilisterna där.
3. Sluta gnälla på parkeringsavgifter på en femma eller tia! De är främst till för din egen skull, för att du ska hitta en parkeringsplats och för trafiksäkerheten. Det börjar bli löjligt med alla indignerade röster för något som omöjligen kan ruinera er. Visst finns det ni som verkligen måste ha bilen på betalparkering på jobbet, och det måste arbetsplatsen lösa.
4. Bli cyklist. De allra flesta bilresor är korta. Två tredjedelar under en mil, och de flesta av dem inte ens fem km. De allra flesta människor skulle dessutom må mycket bra av att cykla en mil om dagen. Du vet att jag hör dina invändningar nu? ”Nej, just i mitt fall går det inte”, ”nej jag har ju ont i knät”, ”nej, jag är värd att få köra”. Visst, det ligger säkert något i det. Men tänk över det en gång till. Kanske går det ändå? Kanske skulle det hjälpa mot ditt onda knä om du tränade lite mer? Kanske är du värd frisk luft?