Sjuka måste kunna vara starka

När socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) besökte Gotland förra året vände han ryggen mot Filip Lidblad, som trots invalidisering nekats sjukersättning. I dag har Filip Lidblad fått nytt hopp efter domstolsbeslut.               Foto: Petra Jonsson/Arkiv

När socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) besökte Gotland förra året vände han ryggen mot Filip Lidblad, som trots invalidisering nekats sjukersättning. I dag har Filip Lidblad fått nytt hopp efter domstolsbeslut. Foto: Petra Jonsson/Arkiv

Foto: Petra Jonsson

Politik2012-07-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Filip Lidblad har efter två års kämpande fått rätt till sjukersättning efter en olycka där han blev svårt skadad. Arbetsförmedlingen menade att hans skador gör att han inte ens kan arbetsprövas och han har läkarintyg på att han saknar arbetsförmåga.

Det ser ut som ett solklart fall där han direkt skulle ha fått hel sjukersättning. Men inte i Moderaternas Sverige.

Försäkringskassan gör sina beslut efter regeringens direktiv och det är den moderatledda regeringen som bär det största ansvaret för att människor hamnar i kläm på det här sättet. Regeringen Reinfeldt gjorde redan i valrörelsen 2006 klart att de sjuka skulle ut i arbete.


Hamnar mellan stolarna
Att det fanns en anledning till att många med sjukersättning hade permanenta skador och inte kunde arbeta tycktes de bortse ifrån.

Så har vi också sett många exempel på hur fyrkantigt Försäkringskassan behandlar människor som genom detta hamnar mellan stolarna. Allt från döende i cancer till människor som Filip Lidblad som har bestående skador.

Nu fick Filip Lidblad hjälp av Bernt-Ove Hemmander med överklaganden som till sist gav resultat. All heder åt Hemmander, utan hans hjälp kanske Filip Lidblad inte hade fått rätt.

Det sitter massor av människor som är i liknande situationer. Ensamma, utan hjälp och med handikapp eller smärtor orkar de inte kämpa hela vägen på egen hand.

Regeringen föll nästan i valet 2010 när människor fick upp ögonen för hur man behandlade en cancersjuk kvinna. Klarar man ett val till nu när allt fler upptäcker att arbetslösa och sjuka får det allt sämre?

Jag hade förmånen att få vara med i svt:s Debatt under Almedalsveckan. Den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson svängde sig med statistik att vi hade det bra i Sverige.


Hur besvärad ministern var
När jag, öga mot öga, fick berätta att jag själv hamnat mellan stolarna och bara hade 7 000 kronor i månaden trots att jag hade arbetat i över ett år, blev hon helt ställd. När en människa av kött och blod står framför dem och visar att de har fel vet de inte vad de ska göra.

I höstas försökte Filip Lidblad få den moderate socialministern Ulf Kristerssons uppmärksamhet när han var på Gotland. Man kunde klart se hur besvärad ministern var och att han inte alls ville prata med Lidblad.

Slutsatsen man kan dra är att inte låta regeringen gömma sig bakom sin egenhändigt gjorda statistik, utan ständigt visa exempel på att deras politik slår oerhört hårt mot allt fler, inte minst ekonomiskt. Flera måste öga mot öga berätta för dem om deras ibland hopplösa situation.


Ha känslor och kunna förstå
Det kanske inte hjälper direkt, men även en Moderat måste väl ha känslor och kunna förstå? Fast ibland undrar man.

I Moderaternas värld är alla starka och driftiga och fixar jobb på egen hand. För Moderaterna tycks det också gälla även dem som har svåra sjukdomar och handikapp. Jag måste tala om för dem att tyvärr är det inte riktigt så enkelt.