Sjukpenning ska gå att leva på

Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord och generaldirektör Adriana Leander  har fått ta emot en hel del kritik mot de nya sjukförsäkringsreglerna när de i själva verket har agerat på uppdrag av regeringen Reinfeldt.  Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord och generaldirektör Adriana Leander har fått ta emot en hel del kritik mot de nya sjukförsäkringsreglerna när de i själva verket har agerat på uppdrag av regeringen Reinfeldt. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Politik2010-07-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige har blivit kallt. Tanken känns kanske främmande för oss som nu upplever fantastisk högsommarvärme. För dem som på olika sätt trängts ut ur våra gemensamma trygghetssystem är det en högst påtaglig sanning. Regeringen Reinfeldt har sannerligen gjort vad den kunnat för att det ska vara så eländigt som möjligt att drabbas av arbetsoförmåga och sjukdom.
För mig som socialdemokrat; förespråkande full sysselsättning och generell välfärd, är borgerlighetens härjningar i vår gemensamma trygghet fullkomligt oacceptabla. Därför känns det extra skönt att vi rödgröna nu gemensamt kan ge tydliga besked ifråga om sjukförsäkringen. Det främsta, och absolut viktigaste, beskedet är att vid socialdemokratisk valseger försvinner stupstocken; sjukförsäkringen ska utgå från behov. Allt annat är orimligt!

Ska inte passivisera
Ett annat viktigt besked är att de stelbenta tidsgränserna försvinner. Som de flesta vet ska i nuläget den som mottar sjukpenning efter 180 dagar prövas mot arbetsmarknaden, oavsett om arbete finns att tillgå eller ej.
De stelbenta tidsgränserna ska vid rödgrön valseger förhoppningsvis gå att avskaffa redan under nästa år! Det bör också poängteras att det rödgröna förslaget inte på något vis syftar till att passivisera människor. Därför innehåller det rödgröna förslaget också tydlig struktur för så väl tidig bedömning (senast 6 veckor efter första sjukskrivningsdagen) som en individuell rehabiliteringsplan (inom tre månader).
Målet är självklart alltid att i största möjliga mån lotsa människor tillbaka till arbete och egen försörjning. Men det är inte anständigt att som socialförsäkringsministern gjort, sjasa ut sjuka människor från sjukförsäkringen med hjälp av administrativa tidsgränser och hänvisa dem till försörjningsstöd!
Ingen blir arbetsoförmögen eller sjuk med vilje, därför ska man inte heller straffas för sin sjukdom, eller få hela sin livssituation raserad. Sjukpenningen ska gå att leva på, vilket är skälet till att sjukpenningnivån kommer att höjas vid en rödgrön valseger, men inte bara det: vi vill också att sjukpenningnivån ska vara 80 procent under hela sjukskrivningsperioden. Detta eftersom vi vet att den som är trygg, snabbare kan återgå i arbete.

Trygghet till alla
Den rödgröna viljeinriktningen är solklar: våra trygghetssystem ska omfatta alla, sakna stupstock och vara solidariskt finansierade. Individens behov av stöd och rehabilitering ska stå i fokus, vad annars?
Sverige är ett modernt land, om än en smula luggslitet just nu. Full sysselsättning måste vara målet för att ta oss in i framtiden. Till det hör en anständig sjukförsäkring; inget annat duger!