Sjukvård före sänkt skatt

Politik2007-05-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enigheten var stor om budgeten för 2008 i Gotlands kommun. Det ekonomiska läget är mycket kärvt för nästa år och därför blir det en mycket stram budget. Huvudorsaken till den stora enigheten är att den borgerliga majoriteten överger sina ambitioner att sänka skatten. Istället sker en satsning på att ge sjukvården de pengar den behöver för att komma i balans.
Sjukvården har begärt ett tillskott på 24 miljoner kronor för 2008 och de får vad de begärt. Det är strålande bra och självklart bifaller socialdemokraterna detta, när de borgerliga gör som socialdemokraterna vill. För 24 miljoner kronor hade det gått att sänka skatten med drygt 20 öre, alltså en större skattesänkning än den de borgerliga genomförde för 2007.
Uppenbarligen har de borgerliga påverkats av den hårda debatten om sjukvårdens ekonomi. Och att sjukvården är underfinansierad. Därför gör de som socialdemokraterna vill, ger sjukvården de pengar de begär för nästa år.
De 24 miljoner kronorna är inte gripna ur luften, utan överensstämmer med en beräkningsmetod påverkad av befolkningens åldersförändring och den medicinskt-tekniska utvecklingen. Gotlänningarna ska ha del av de medicinska landvinningarna, som kan lindra och rädda liv.
Sedan är det en annan sak att det stora besparingsbetinget på cirka 35 miljoner kronor i år, ligger kvar på främst lasarettet. Om nu det går att genomföra. För att finansiera satsningen på sjukvården tas hälften av den effektiviseringsvinst, som skolan gör på att lägga ner skolor nästa år. Av de cirka 21 miljonerna som skolan vinner på skolnedläggningarna behåller kommunledningen tio, som alltså istället går till sjukvården. Ett klokt val.
Däremot kvarstår oklarheterna om hela vuxenutbildningen på Gotland. Om komvux blir kvar 2008 lär det bli ett pyttelitet komvux. Eftersom den borgerliga regeringen skrotar all vuxenutbildning, så ska detta snabbutredas inom kommunen. Då avgörs slutgiltigt om den nya nämnden för vuxnas utveckling startar eller ej. Ett annat bekymmer, som inte är garderat för, är den fördyring av skolverksamheten, som eventuella friskolor kan medföra.
Socialdemokraterna vill till skillnad från de borgerliga behålla biljettpriset för att åka i kollektivtrafiken på Gotland. Den stora landsbygdssatsningen, som socialdemokraterna gjorde förra mandatperioden, måste bli långsiktig och starka miljöskäl talar för att underlätta för att så många som möjligt kan åka buss. Turtätheten är stor och då får inte priset höjas, som de borgerliga vill, så det avskräcker från att åka bussen istället för bilen. Det var alltså med vissa smärre saker lätt för socialdemokraterna att bli eniga med de borgerliga om en budget, som saknar skattesänkning, utan istället innehåller en rejäl satsning på bättre sjukvård.