Sjukvården kräver rätt rationalisering

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-03-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunens sjukvård står nu inför en omdaning som förväntas ge till resultat en modern och bra vård till en lägre kostnad. Man har aviserat krav på reducering av antalet anställda där den ena talar i termer av hundra men där andra tror på en lägre siffra.
En effektiv åtgärd i andra sammanhang av besparingar, brukar vara att man först tittar på vad som sker i inledningen av processen. När patienten möter sin läkare och vad som sedan följer. Diagnos och planering till medicinering eller annan åtgärd som endast läkaren är kompetent att utföra. Allt måste givetvis noggrant registreras.
När man då från en erfaren och skicklig kirurg får veta, att han idag bedömer sin tid vid datorn motsvarar minst 30 procent av arbetstiden, blir man minst sagt betänksam. Praktiserande läkare har väl aldrig kännetecknats av att vara några tangentbordets virtuoser precis. Så varför är det då den dyraste och mest svårfångade delen i vårdkedjan som skall sköta bokföringen?
Jo, därför att man vid tidigare dumsnåla försök till rationaliseringar avvecklade en hel drös effektiva läkarsekreterare som skulle kunna göra det både bättre, snabbare och avsevärt billigare per timme räknat. Men framför allt; bidra till en ökad genomströmning av patienter till läkaren som då får göra det han främst är utbildad för.
Råkade för en tid sedan ut för en stafettläkare vars kunskaper inom området datahantering framstod som vara något begränsade. Vilket fick till följd att han efter en stunds grymtande mumlade; " hoppsan - nu råkade jag visst radera din medicinlista... Men du vet väl kanske själv vad du vill ha eehh?".
Den gotländska sjukvårdsledningen var inte den enda i vårdsvängen som gjorde misstaget att lägga knapptryckandet på läkarkåren. Men det borde inte hindra att man nu tänker om, och startar effektivisering och omdaning i rätt ände av sjukvården genom att anställa ett tillräckligt antal läkarsekreterare.
Sen kan man höra från politikerhåll att deras direktiv inte blivit hörsammade av de sjukvårdsanställda. Vilka i sin tur talar om att man springer som skållade troll mellan avdelningarna på nätterna för att man dragit ner för mycket på bemanningen. Sanningen ligger kanske någonstans mitt emellan.
Men en sanning är; att bor man på en ö så är det inte konstigt att sjukvård kostar något mer än i övriga delar av landet. Och måste få kosta de pengar den kräver för att ge gotlänningarna den vård de förtjänar.
Då får man gilla läget och dra åt svångremmen för andra delar i kommunen. Att anlita fler konsulter löser inga problem. Landstinget i Västernorrland och sjukhuset i Sundsvall upplever just nu en kris utan motstycke.
Spåren förskräcker - låt inte Gotland för allt smör i Småland uppleva en copy cat av deras hanteringsmodell.