Det den franske ekonomen Thomas Piketty redovisar är egentligen inga överraskningar. De rika har blivit väldigt mycket rikare och de fattiga fattigare. Den rikaste tiondelen av USA:s befolkning äger 50 procent av all rikedom i landet. Samma tendens finns i Europas länder och i Sverige.
Europas länder är rika, men deras regeringar är fattiga, var en nyckelformulering på socialdemokraternas ekonomiska seminarium i tisdags, där Piketty var det stora dragplåstret. I USA, i Europas länder och i Sverige ökar det privata kapitalet som andel av landets rikedom och det offentliga kapitalet minskar. De senaste åren har den rikaste tiondelen i världen ökat sin rikedom med 6,8 procent, medan den genomsnittliga ökningen ligger på 2,1 procent.
Nu glider vi dock in i en vänstervåg och ett folkligt missnöje med att de rikaste blir rikare och att de fattiga blir fattiga. Det finns ett allt större folkligt missnöje för att inte säga ilska mot att redan välbetalda direktörer beviljar sig själva enorma bonusar, trots att de inte alls gjort företaget bättre.
De allt rikare rika bildar en plutokrati, där de med sina pengar kan styra och köra över demokratin genom att köpa forskare och politiker för sina syften. I USA är lobbingen etablerad och i Sverige anar vi stora partibidrag till de borgerliga partierna för att de ska släppa välfärdsoligarkerna fria att ta ut vinster och sänka skatterna för restauranger.
I ekonomisk teori finns något som kallas ”hästskitsteoremet”. Om man föder den stora hästen med mycket mat, så får fåglar och kryp mat och kraft genom den skit hästen lämnar. Om de rika blir rikare och får sänkta skatter och ökade förmåner gynnar det även de fattiga, är en borgerlig och nyliberal ekonomisk teori.
I Sverige har de rikaste blivit rikare. Arbetslösheten är på åtta procent, mot 6,2 procent 2006. Det fattigaste har förlorat köpkraft och de sjuka och arbetslösa fått det sämre. Piketty bevisar att hästskitsteoremet är fel.
Vad kan politikerna göra? Är det så enkelt som att införa förmögenhetsskatt och arvskatt igen? Knappast. Däremot måste progressivitet öka i skatterna. Ju mer du tjänar desto högre skatt. Ska man däremot beskatta finanssektorn bör det helst ske globalt, annars blir det bara konkurrens mellan olika länder om låg skatt.
Magdalena Andersson (S) hade en lista där de med de högsta inkomsterna förlorar sitt jobbskatteavdrag. Hon kommer också att införa en bankskatt, som ska ge fyra miljarder kronor och bekosta satsningar på skolan och barn. Från bankerna till barnen. Socialdemokraterna vill skärpa jakten på skattefusk. Det kan ge många miljarder till statskassan.
Alla ekonomer på seminariet och Magdalena Andersson tryckte hårt på att ett viktigt sätt att stärka den fattigaste delen av befolkningen är att satsa på en bättre skola. Med ökad kompetens kan fler få jobb med högre lön. Då krävs bättre trygghetssystem som a-kassa, sjukpenning och andra.
Vi har nu ett paradigmskifte från den egoistiska nyliberala profittiden till en vänstervåg med nej till vinster i välfärden och en ilska mot att de rika blir rikare.
Det är en utmaning för Socialdemokraterna att hitta politiska förslag, som gör att de får väljarnas entusiastiska stöd för att genomföra åtgärder, som skapar ett jämlikare samhälle. För jämlika samhällen är de bästa samhällena för alla.