Ska hela Gotland fortsätta att leva?

Politik2014-02-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som engagerad i ett av de numera åtta utvecklingsbolag som etablerats på Gotland, har man anledning att fundera en hel del över landsbygdsutveckling.

I mitt fall handlar det om Fårö - Fårö Utvecklingsbolag (FUAB). Här har det positiva skett att fullmäktige just antagit en väl genomarbetad översiktsplan (FÖP:en) som signalerar utveckling, även om man i samma andetag inte förstår Fåröbornas önskan om en begränsad men nödvändig expansion av ett befintligt campingområde vid Sudersand.

Besöksnäringen är ju en viktig del för landsbygdsutveckling. Kloka avvägningar mellan natur och näring kommer alltid att behöva göras.

Väl spridda

Utvecklingsbolagen är väl spridda över ön och fler är nog på gång. Detta är en både viktig och hoppfull utveckling. Ja, nödvändig.

Jag har skrivit om detta tidigare här på sidan och jag säger det igen – att det är frustrerande att höra retoriken ”Hela Sverige skall leva”, ”Hela Gotland skall leva”, när praktiken visar något annat. Det är då utvecklingsbolagen blir nödvändiga och hoppfulla. I samtliga fall är de väl förankrade i bygden med bygdens folk om aktieägare och i många fall försöker man även suga in sommarboende (som på Sudret och Fårö), för att de också skall bidra och ta ansvar för den bygd som de gillar, men inte betalar någon skatt till. Erfarenheterna från denna samverkan är god och är en styrka för utveckling.

Ideella

Och kom ihåg att dessa utvecklingsbolag arbetar helt ideellt. Ingen utdelning får ske på aktierna. Utdelning blir i form av möjlig utveckling i bygden med positiva satsningar i smått och stort.

Utvecklingsbolagen är således en motor för landsbygdsutveckling. En uppföljning av det så kallade landsbygdsupproret för några år sedan, om man så vill. Folket får helt enkelt ta saken i egna händer. Och det är väl bra. Det är ett gott exempel på demokrati.

Det finns ingen anledning att kritisera våra politiker som ständigt är hårt arbetande och engagerade. Ingen politiker säger nej till landsbygdsutveckling, vill jag tro. Men, och det är ett stort men, att gå från ord till handling tycks vara förfärligt svårt. Varför är det så när viljan finns i grunden. En svår nöt att både förstå och att knäcka.

Egentligen borde det inte vara så svårt. Vill man en landsbygdsutveckling och vill man vända strömmen som nu går från land till tätort, ja får man vidta de mått och steg som krävs.

Högt på valplattformen

Vi är många som önskar/vädjar att samtliga partier inför det stundande valet ska sätta landsbygdsutveckling högt på valplattformen. Någon däremot? Men då gäller det att inte bara prata, utan göra något mycket konkret. Varför inte ta hjälp av utvecklingsbolagen för att efter valet arbeta fram en konkret plan för en säker landsbygdsutveckling. Att Gotland blir ett föredöme i Sverige. Att Gotland går före och visar att landsbygdsutveckling är möjlig, att det går att vända strömmen. Att man sätter medborgarnas välbefinnande, trivsel och hälsa i första rummet.

Som sagt….. Någon däremot?