Ska vi ha anständiga löner eller bjuda under varandra?

Politik2005-10-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Wera Svensson skriver om problemen på arbetsmarknaden den 7 oktober. Ett problem som kommer att stå i fokus för lång tid framöver. EU:s inställning till kollektivavtalen kan i grunden förändra den svenska modellen.
Till och med moderatledaren Reinfeldt tycker att den svenska modellen fungerar bra. Visserligen har han andra grunder än arbetarrörelsen för sin positiva syn. Han vill ha så lite inblandning av staten som möjligt i avtalsförhandlingarna. Och än så länge har parterna klarat det bra eller bättre än övriga Europa.

Wera Svensson i fällan
Sedan har vi belackarna av kollektivavtalen. Folkpartisten Jonny Munkhammar, som jobbar för Timbro, anser att facken ska inte lägga sig i om några i exempelvis Waxholm, ska få orimligt låga löner med svenska förhållanden mätt. Man ska fungera som en klubb för inbördes beundran menar han.
Skulle facket fungera så vet mycket väl både han och många andra att facket inte länge till kan hävda sina medlemmars intressen då det finns så många utländska arbetare som gärna arbetar för halv svensk lön.
Tyvärr verkar Wera Svensson falla i den fällan. Vi har det för bra i Sverige, menar hon. Vi måste sänka vår standard till "Europanivå". Tyvärr är det inte så väl. Väldigt många har en lön på 14-16 000 kronor i månaden samtidigt som de har höga hyror.
Villa har snart ingen vanlig löntagare råd att köpa längre vare sig det är i Visby eller Fårö. Klipparnas paradis har gett de rika pengar att konkurrera ut medelsvensson. Och har han en villa straffas han genom en orättvis fastighetsskatt som bedömer attraktionsläge högre än standard.

Måste ha två arbeten
I ett ännu sämre läge finns de deltidsarbetande kvinnorna. Med en ännu sämre lönemarknad skulle många av dem inte klara sig utan socialbidrag. Vi skulle få ett system som liknar USA där många måste ha två arbeten för att överleva.
Istället för att lägga sig platt på marken och kapitulera måste istället svensk arbetarrörelse samla sig och fokusera på vissa saker. Omfördela en del av de orimliga lönerna och bonusarna från en klick klippare och öka vårdpersonalens löner. Läs Jan Guillous "Tjuvarnas marknad" så förstår ni vad jag menar.
Vidare sträva efter att i första hand hjälpa fackföreningarna i de nya EU-länderna att få upp deras löner på hemmamarknaden till en bättre nivå.
I andra hand till länder utanför EU för att de åtminstone ska bli demokratiska. Den svenska markeringen mot Kina är välbehövlig. Ska en diktatur ha rätt att locka till sig västerländska företag och låta dem utnyttja arbetskraft som liknar slavförhållanden?
På sikt måste målet vara att höja andra länders levnadsförhållanden. Visst kan vi till en viss del sänka nivån för den rikare halvan av Sverige, inklusive vissa LO-medlemmar, men tyvärr brukar resultatet bli att de sämsta lönerna sänks ännu mera då.
EU ser helst att vi viker oss, avskaffar kollektivavtalen och istället inför lagstadgade minimilöner. Slopandet av kollektivavtalen och en lagstiftning om minimilöner gör troligtvis att de sämsta lönerna blir ännu sämre medan de starka fackförbunden kan behålla sin högre nivå. Inte så konstigt då att Junilistan och Fi har sådana framgångar.
Vill verkligen Wera Svensson hjälpa högerkrafterna att sänka de svenska lönerna? Eller är det förhoppningsvis ett sätt att provocera fram en välbehövlig debatt om svensk arbetarrörelses framtid?

Omvärlden har för låga löner
Vi har två vägar att gå. Antingen att endast slåss hemma till sista droppen om ett försvar av den svenska lönemodellen. Eller också lägga allt mera krut på att internationellt hjälpa arbetarna i andra länder att snabbare nå en högre och bättre levnadsstandard. Givetvis utan att belasta miljön för hårt.
Problemet är egentligen inte att svenska arbetare har för höga löner ( Däremot är löneläget för högt för vissa högre tjänstemän och vissa företagsledare).
Problemet är att stora delar av omvärlden har för låga löner än vad det borde vara om man fördelade resurserna rättvist.